ГоловнаПолітика

ГПУ відновила розслідування щодо судді Печерського суду Литвинової

Суддя підозрюється в ухваленні завідомо неправосудного рішення у справі Шепелєвої

ГПУ відновила розслідування щодо судді Печерського суду Литвинової
Фото: obozrevatel.com

Генеральна прокуратура поновила кримінальне провадження щодо судді Печерського райсуду Ірини Литвинової, яка підозрюється в ухваленні завідомо неправосудного рішення у справі про викрадення коштів вкладників "Родовід банку".

Про це йдеться у відповіді Генпрокуратури на звернення профільного комітету ВР та активіста "Автомайдану" Ярослава Гончара, пишуть "Українські новини".

Суддя Литвинова восени 2014 року ухвалила рішення зобов'язати прокуратуру закрити слідство щодо підозрюваної у викраденні коштів банку Галини Шепелєвої без передачі справи до суду першої інстанції. Апеляційний суд визнав це рішення "ухваленим суддею незаконно і з перевищенням повноважень", а ГПУ порушила щодо Литвинової кримінальне провадження за винесення неправосудного рішення. Провадження без обґрунтування причин припинили напередодні новорічних свят.

За повідомленням Генеральної прокуратури, зараз дії Литвинової розслідуються разом із діями Олександра Шепелєва, якого можуть уже найближчими днями повернути в Україну. Щодо Галини Шепелєвої розслідування раніше не велося через "поганий стан здоров'я" підозрюваної.

Фото: ukranews.com

Видання також опублікувало копію постанови про відновлення кримінального розслідування від 24 березня 2015 року. "Постанову про закриття кримінального провадження ухвалили передчасно, без всебічного вивчення усіх обставин кримінального правопорушення", - йдеться у тексті постанови за підписом заступника Генерального прокурора.

Фото: ukranews.com

Фото: ukranews.com

Нагадаємо, 29 грудня ГПУ закрила кримінальне провадження щодо Литвинової, а вже 9 днів по тому інша суддя Печерського райсуду Христина Гладун, фактично просто переписавши рішення колеги Литвинової, повторно розпорядилася закрити справу щодо Галини Шепелєвої на стадії слідства. Це рішення згодом було також скасовано Апеляційним судом з формулюванням "завідомо неправосудне" безпосередньо у резолютивній частині документа.

Згідно з постановою Генеральної прокуратури, кримінальне провадження щодо Литвинової було закрито, оскільки слідчий не виявив ознак кримінальних правопорушень, передбачених ст. 375 ч.1 (винесення завідомо неправосудного судового рішення) і ст. 364 ч.2 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

Наразі щодо Галини Шепелєвої триває розслідування за статтею 191 (частина 5) Кримінального кодексу. Їй інкримінується співучасть із чоловіком Олександром Шепелєвим у виведенні коштів вкладників "Родовід Банку" в сумі понад 300 мільйонів гривень на особисті рахунки, а також привласнення коштів від фіктивного ремонту офісної будівлі у центрі Києва. Гроші вивели з банку у 2009-2010 роках, коли в банк прийшла тимчасова адміністрація, яка діяла під керівництвом Шепелєва. При цьому, коли вкладники домагалися повернення грошей, кошти йшли на фіктивний ремонт офісу Галини Шепелєвої у центрі столиці.

Подружжя Шепелєвих затримали в Угорщині та екстрадували в Україну. Олександра Шепелева помістили під варту, а Галина Шепелєва "пішла на лікарняний" під домашнім арештом.

У 2014 році Шепелев утік з-під варти і зник, після чого звільнили главу Держпенітенціарної служби. Потім Шепелєва затримали в Росії. 21 березня Одинцовський суд Московської області ухвалив рішення взяти Шепелєва під екстрадиційний арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram