ГоловнаПолітика

Яценюк запропонував залучити до переговорів щодо Донбасу США

Прем'єр запропонував назвати такий формат "київським" і закликав ЄС і США не дати Росії розколоти його

Яценюк запропонував залучити до переговорів щодо Донбасу США
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк висловився за залучення США до переговорів про врегулювання ситуації на сході України.

Про це він заявив, виступаючи у Фонді Конрада Аденауера, передає Укрінформ.

"Я бачу ЄС, США, Україну такими, що сидять за столом з однією позицією... й тиснучи на Росію, змушуючи її діяти за законом", - зазначив Яценюк, запропонувавши назвати такий формат "київським".

Він також закликав ЄС і США всіма силами зберегти єдність і не дати Росії розколоти її.

"Україна бореться з терористами, якими командує Москва, і таким чином захищає Європу та Європейський Союз", - нагадав Яценюк. Протистояння України і Росії він назвав "війною світла та темряви, демократії та авторитаризму, минулого і майбутнього".

Прем'єр також навів такі цифри: 1,1 млн людей в Україні втратили все, втрачено 20% економіки. "ЄС і "сімка", Україна мають сприяти деескалації ситуації, зупинити Путіна і відновити право і закон в Європі", - заявив Яценюк.

Він підкреслив, що Україна повністю дотримується мінських домовленостей.

"Після так званого перемир'я загинули вже 75 українських солдатів, понад 400 були поранені", - сказав Яценюк, підкресливши, що Україна "біліша від білого" у виконанні мінських домовленостей, але "на війні інколи трапляються непередбачувані речі".

Мінський пакет він назвав не найкращим, але єдиним шляхом вирішення конфлікту, зауваживши, що сам він скептично ставиться до цих домовленостей. "У нас 2 альтернативи: погана і ще гірша", - сказав прем'єр.

За його словами, Мінськ - єдине, що є на столі, при цьому в Києві розуміють, що Путін лише хоче виграти час.

Яценюк пояснив, що саме прагненням захиститися пояснюється звернення України до Заходу з проханням надати оборонне озброєння. "Мова не про летальне озброєннях. Ми чудово розуміємо, що військове рішення - не рішення", - сказав він, додавши, що, за українськими оцінками, армії доводиться протистояти близько 30 тисячам озброєних людей, серед яких і регулярні війська РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram