ГоловнаПолітика

Вчені НАН розробили нову систему голосування для Ради

На робочі місця депутатів встановлять планшети із сенсорним екраном

Вчені інституту проблем математичних машин і систем Національної академії наук розробили нову систему голосування для Верховної Ради під назвою "Рада-4". У понеділок її презентували спікеру Олександрові Турчинову в будівлі інституту.

Фото: rada.gov.ua

Система матиме вигляд електронного планшета із сенсорним екраном, колонкою із сенсорною кнопкою ліворуч, місцем для реєстраційної картки та кнопками для голосування ("за", "утримався", "проти") праворуч.

За допомогою сенсорної кнопки відбуватиметься електронна реєстрація депутатів (замість реєстрації шляхом проставлення особистого підпису). У системі також передбачена можливість персонального голосування за допомогою фіксації відбитка пальця.

Голосування відбуватиметься шляхом одночасного натискання сенсорної кнопки, розміщеної ліворуч, і однієї з кнопок, розміщених праворуч. У такий спосіб планують перемогти "кнопкодавство".

У системі передбачений зв'язок з Інтернетом з метою доступу парламентаріїв до законодавчої бази Ради.

Запуск системи запланований орієнтовно в грудні 2014 - січні 2015 року. На її придбання витратять 92 млн грн.

Нагадаємо, система голосуванния "Рада-3",яка передбачає голосування за допомогою сенсорної кнопки, була встановлена ще в 2008 році, але її так і не ввели в експлуатацію.

Щоби проголосувати, народному депутатові необхідно утримувати її лівою рукою протягом усього часу, відведеного для голосування (10 секунд), а правою рукою натискати кнопку "за", "проти" або "утримався". Колишня опозиція, яка нині прийшла до влади, неодноразово наполягала на введенні в дію цієї системи в рамках забезпечення норми регламенту про персональне голосування і навіть блокувала роботу парламенту з цією метою.

При тестуванні "Ради-3" виявили можливість обдурити її за допомогою телефона або зубочистки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram