ГоловнаПолітика

Закон про люстрацію суддів навряд чи визнають неконституційним, - екс-суддя КС

Микола Козюбра вважає, що "чистку" в судовій системі можна провести шляхом переатестації

Закон про люстрацію суддів навряд чи визнають неконституційним, - екс-суддя КС
Николай Козюбра
Фото: uacrisis.org

Екс-суддя Конституційного Суду Микола Козюбра сумнівається в тому, що КС задовольнить звернення 76 нардепів щодо неконституційності закону про люстрацію суддів. Про це він сказав у коментарі LB.ua.

"Я не думаю, що закон може бути визнано невідповідним Конституції в цілому. Таких законів судова практика світу знає чимало, і тут немає нічого унікального для України. Але є певні питання щодо чіткості критеріїв, за якими проводиться люстрація", - заявив він.

Козюбра вважає, що ці критерії прописані в законі досить абстрактно. "Вони повинні бути конкретнішими. До того ж, наприклад, якщо говорити про корупційні діяння, то для цього не потрібен закон про люстрацію. Потрібно, щоб працювали відповідні корупційні закони", - вважає він.

За словами екс-судді КС, сам закон є не суто юридичним, а скоріше політико-правовим.

"Є певні політичні моменти, зокрема, покарання винних (суддів, які ухвалювали незаконні рішення. - ред.) - питання далеко не однозначне. Потрібно знати різницю між політичними факторами і фактичним вчиненням злочину", - сказав Козюбра.

Разом з тим, він вважає, що "чистка" в судовій системі потрібна, але для цього можна було провести переатестацію суддів.

Нагадаємо, 8 квітня народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект №4378-1 "Про відновлення довіри до судової системи України". Однак, як стало відомо LB.ua, 14 травня 76 народних депутатів (від фракцій КПУ, ПР, депутатської групи "За мир і стабільність" та позафракційних) подали до Конституційного Суду звернення, в якому вони просять визнати неконституційним цей закон.

Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що скасування закону про люстрацію суддів стане кроком до старої судової системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram