ГоловнаПолітика

Прокуратуру Криму звинуватили в ігноруванні повідомлень про катування режисера Сенцова

Правоохоронні органи не дотримуються термінів і процедур надання відповідей на запити адвокатів українця

Прокуратуру Криму звинуватили в ігноруванні повідомлень про катування режисера Сенцова
Олег Сенцов

Адвокати українського режисера Олега Сенцова, який перебуває в московському СІЗО "Лефортове", назвали наглядові та слідчі органи Криму неспроможними, оскільки досі не отримали відповіді на запит про утримання підзахисного.

Про це 22 липня повідомляє телеканал "Дождь".

"Ще у червні захист Сенцова подав запити начальнику слідчого ізолятора №15 Сімферополя та начальнику ІТТ УМВС Росії в Сімферополі, від яких очікувалися дані про утримання Сенцова в умовах ізоляції, а також дані про наявність у нього тілесних ушкоджень на момент перебування в зазначених установах, у зв'язку із заявою підзахисного про застосування до нього тортур", - йдеться в повідомленні.

Дотепер відповідей на ці запити не отримано. Адвокати зазначили, що правоохоронні органи (УВС Республіки Крим та УФСІН Р.Крим) не дотримуються термінів і процедур надання відповідей на адвокатські запити, що вказує на неналежний нагляд прокуратури Республіки Крим, зокрема прокуратури Сімферополя.

Окрім того, в червні захист направив до Слідчого комітету РФ заяву про скоєння злочину щодо Сенцова з боку співробітників ФСБ Росії, а саме про застосування тортур.

19 червня адвоката Дмитра Дінзе поінформували про те, що заяву перенаправлено для розгляду у військове слідче управління СК Росії з питань Чорноморського флоту. Терміни розгляду цієї заяви, відповідно до ст.144 КПК України, вже порушено, заходів прокурорського реагування не вжито.

"У зв'язку із цим адвокат Дінзе направив до Генпрокуратури РФ скаргу, в якій просить притягнути прокурора Республіки Крим Поклонську Н.В. до відповідальності за неналежний нагляд за діяльністю прокуратур РК і за нездійснення нагляду за діяльністю УВС Сімферополя та УФСІН республіки", - заявили в прес-службі адвокатів Сенцова.

Нагадаємо, 11 травня 2014 року Сенцова затримали в Криму. 19 травня з'явилася інформація про те, що його перевели до московського СІЗО. 7 липня Московський суд продовжив арешт Сенцова.

30 травня у Федеральній службі безпеки РФ повідомили, що в Криму затримали членів "Правого сектору", серед яких був Сенцов. Затримані підозрюються у підготовці диверсійно-терористичних актів у деяких містах Криму.

За версією ФСБ, у Сімферополі затримані мали намір у ніч проти 9 травня влаштувати вибух біля меморіалу Вічного вогню та пам'ятника Леніну, а також планували 14 і 18 квітня підпалити офіси громадської організації "Російська громада Криму" та представництво партії "Єдина Росія". За словами представників ФСБ, підозрювані зізнаються в участі представників "Правого сектору" в організації терактів на території Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram