ГоловнаПолітика

Резніков: ми з Кличком домовилися, що питання "дерибану" земель на голосування взагалі не ставитимуться

«Где вы и где – спикерство?! Зачем вам это надо?». Я задала этот вопрос Владимиру Рыбаку утром 13-го декабря 2012-го - как только стало известно о его выдвижении на пост председателя ВР. Зачем Янукович выставил его кандидатуру, было понятно. Почему Рыбак не сумел отказаться – не очень.

«Э! Потом скажу», - только рукой тогда махнул.

Мы общались с ним недавно – до сих пор мне этот эпизод вспоминает.

В 2014-м тот же вопрос, но уже с иным оттенком и при совершенно иных обстоятельствах, довелось адресовать Алексею Резникову. 19-го июня он был избран Секретарем Киевсовета. Полтора года (именно на такой срок избрана эта Киеврада) ему предстоит вести сессии, управлять работой секретариата, контактировать со всеми депутатами и т.д.

На этот период Резников отказывается от адвокатской практики, приносившей ему доход. «Могу себе позволить. Пришло время поработать на страну, город. Я чувствую в себе силы, приблизительно понимаю, что и как нужно делать и постараюсь это реализовать», - говорит. Зная Резникова много лет, в правдивости его слов сомневаться не приходится.

Иной вопрос: получится ли из его благих намерений что предметное. Это зависит, во многом, от политической конъюнктуры. Прежде всего – от не/эффективности градоначальника Кличко.

«Да, имиджевые риски огромны, я понимаю. Но все-таки считаю, что должен попробовать», - признает.

Фото: Макс Левин

Впервые имя Резникова стало известно широкой общественности в 2005-м году, когда они вместе с Власенко отстаивали интересы Виктора Ющенко в Верховном Суде. Далее – громкие дела по защите Никопольского завода ферросплавов, приватизации «Криворожстали» и другие. В профессиональных кругах, Резников заслуженно считается одним из лучших в Украине судебных юристов.

В Киевсовет он уже избирался в 2008-м, по списку Николая Катеринчука. Опыт той командной игры оказался не слишком успешным – ровно половина людей Катеринчука в первый же день переметнулась к Черновецкому. Резников остался работать в оппозиции, хотя «политикой» опыт той каденции не считает. Как, впрочем, и нынешнее свое амплуа.

Членом партии «УДАР» Резников не является, но Виталий Кличко внес его кандидатуру на пост Секретаря. Очевидно, не без расчета на то, что он станет де-факто дублером мэра-боксера (а теперь еще и главы КГГА, - С.К.) в деле управления городом. Так оно уже и получается. С энтузиазмом, свойственным его кипучей натуре, Резников вникает в дела и размышляет над тем, «как нам обустроить Киев». Размышляет, в том числе – в рамках этого интервью, первом масштабном в новом статусе. Интервью, ставшим для Резникова, по сути, программным.

Записывали мы его на двух языках – русском и украинском. Куратор раздела «Киев» в LВ.ua Наталья Мехед сама говорит по-украински и вопросы задает соответственно. Я же свои пять копеек, как обычно, вставляла по-русски. Резникову эта словесная эквилибристика очень понравилась – нисколько не сбиваясь, он легко переходил с одного языка на другой. Что вообщем неудивительно. Мало кто знает, но русскоязычный в обычной жизни Резников – львовянин, выпускник юрфака местного университета имени Ивана Франко.

"За роки адвокатської практики я заробив достатньо, щоб дозволити собі, попрацювати на суспільство"

Наталія Мехед: Чого не вистачало в житті успішному адвокату Рєзнікову, що ви вирішили податися в політику?

Сфера активності політики – всеукраїнські партії, Верховна Рада, Кабмін. Відтак, я не вважаю, що працюючи в Київраді, прийшов в політику. Навпаки, органи місцевого самоврядування – як нам мене - підлягають деполітизації. Їх завдання - займатися поточними проблемами громади, переважно - комунальними.

Н. М.: Тобто ви із бізнесу добровільно пішли працювати на благо громади?

За роки адвокатської практики я заробив достатньо, щоб дозволити собі, в тому числі, попрацювати на суспільство. Політичні партії переслідують ціль отримання влади, я не переслідую цієї цілі.

Фото: Макс Левин

Н. М.: Як саме вас призначили секретарем Київради?

Я отримав пропозицію від новообраного міського голови Віталія Кличка. На його переконання, я зі своїм досвідом і фаховим підходом зможу забезпечити нормальну роботу Київради. Зрозуміло, юристу легше розібратися в багатьох питаннях; легше слідувати за бездоганною законністю рішень, що приймаються.

До речі, у нас Секретаріат Київради налічує 175 чоловік.

Моє завдання – бути посередником, у хорошому сенсі цього слова - між секретаріатом і депутатами, реалізувати поставлені плани, тобто проводити сесії, готувати матеріали засідань, керувати юристами, які захищають інтереси міськради, тобто й київської територіальної громади, в судах.

По суті, міськрада – це маленька модель Верховної Ради, а КМДА (у майбутньому виконком), – модель уряду, верховної гілки виконавчої влади.

Н. М.: Коли саме Кличко запропонував вам нинішню посаду?

Ще під час формування команди, яка буде балотуватися в міськраду, ми говорили про те, що моя кандидатура – одна з тих, кого б він волів бачити на посаді свого заступника.

Н. М.: Які ще були кандидати?

Обговорювався Андрій Странніков, мій колега по депутатському корпусу. Він - депутат із досвідом, в команді Віталія досить давно і сьогодні очолює постійну бюджетну комісію Київради.

Фото: Макс Левин

«Я не розумію, чому я маю звільняти всіх представників команди минулої влади»

Н. М.: Як взагалі сталося, що Ви цього разу балотувалися від УДАРу? Минулого разу ви йшли від Блоку Миколи Катеринчука.

2008-й рік, ми приятелюємо з Миколою Катеринчуком – особливо нас зблизила спільна робота у Верховному суді, де ми 2005-го представляли інтереси Віктора Ющенка. Тут Микола вирішує спробувати свої сили в Київраді, по-дружньому пропонує приєднатися до своєї команди. Він тоді тільки почав розвивати Європейську партію як окремий проект.

Ми пішли в цей, в хорошому розумінні, похід на Київ – і отримали п’ять місць у міськраді. Але потім сталася дуже неприємна подія – троє депутатів покинули нашу команду і перейшли в більшість пана Черновецького.

Н. М.: Троє з п’яти.

Троє з шести, тому що формально очолював список Катеринчук.

Соня Кошкіна: Випадково сталося…

Ні, це не випадково сталося. Пізніше виявилося, що цих громадян рекомендувала Миколі людина, якій він довіряв. Після цього у Катеринчука з цією особою стосунки були абсолютно припинені і зруйновані. Але це їхні стосунки, і я не хотів би їх коментувати.

З цими депутатами ми більше ніколи не співпрацювали. В подальшому вони були позафракційними, але орієнтованими на більшість мера Черновецького.

Фото: Макс Левин

С. К.: Сьогодні багато людей Черновецького засідають в Київраді, до того ж, за списком УДАРу.

Добре, хтось в якийсь час колись перебував в якійсь фракції, а тепер працює в іншій... Що ж, буває… Розумієте, я – адвокат і така моя сутність, що я не схильний звинувачувати людину і, навіть якщо не виправдовувати її, то шукати мотиви її дій, причини, пояснення тощо.

С. К.: Тобто люди, які були в Київраді з Черновецьким і «заколочували бабки», а тепер пройшли від УДАРу, можуть бути хорошими і порядними?

Якщо ці люди «заколочували бабки» на міському бюджеті і крали, то це - одна розмова. А якщо люди, перебуваючи в якійсь фракції, заробляли гроші бізнесом, яким вони й до цього володіли і з політикою бізнес їх не був пов’язаний – справа якісно інша.

Наприклад, мене як секретаря запитують, чи всіх співробітників Секретаріату, які працювали за попередників, я звільню. Я не розумію, чому я всіх маю звільняти. Якщо це професіонали і носії знань, які приносили і будуть приносити користь київській територіальній громаді, то нерозумно звільняти таких людей.

С. К.: Ми плутаємо. Ви зараз говорите про апарат, а ми запитували про тих, хто пройшов за списком УДАРу.

Частина людей, які працюють в КМДА, також були й депутатами. І так, є ті, хто, працюючи в Секретаріаті, реалізовували низку завдань попередньої влади. Але ж це далеко не всі!

Треба розбиратися в кожному конкретному випадку.

Н. М.: Як люди, які були в Блоці Черновецького, опинилися в списку УДАРу і пройшли в Київраду?

Давайте не забувати, що в групі депутатів, яка сприймається як УДАР, є приблизно половина, яка зайшла за списком, і половина, яка обралася за мажоритарними округами. Кияни голосували за кожного мажоритарника окремо. Навіть якщо вони проголосували за тих, які раніше були в Київраді у Блоці Черновецького, значить, для киян це не має значення. Для них має значення, що саме кандидат зробив або пообіцяв зробити, і йому повірили.

Фото: Макс Левин

Що стосується списку, то хочу нагадати, що Порошенко і Кличко спільно формували список – приблизно навпіл.

С. К.: Але є ж такі особистості як Вадим Столар, Богдан Даноха, Андрій Андріїв. Можливо, Віталій Кличко був не надто вимогливий у підборі команди? Це невідворотно вплине на якість роботи Київради, а відповідати й приймати на себе весь іміджевий негатив за це будете, в тому числі, ви.

Я розумію потенційні іміджеві ризики, які можуть зачепити і Кличка, і Порошенка, і, в тому числі, мене.

Представляючи мене членам Київради, Кличко підкреслив, що я не є членом партії УДАР.

Н. М.: Тим не менше, вас асоціюють з цією політсилою.

Зрозуміло, бо я проходив за списком УДАРу. Але я дійсно не є членом жодної з партій, в тому й ідея, що я не заангажований політично. Я заангажований лише одним – дотримуватися вимог закону й регламенту, щоб так само поводили себе депутати, представники Секретаріату й КМДА.

Але іміджеві ризики я, звісно, розумію. Розумію, що будь-яка влада, якою б вона не була, підпадає під критику і рейтинги її вкінці набагато нижчі, ніж спочатку. Це для мене усвідомлений вибір.

«Порошенко не хоче, щоб я суміщав посади секретаря Київради і члена ВРЮ»

С. К.: Нинішня посада – розминка перед великою дорогою?

За рік я маю визначитися, чи я далі буду розвиватися як громадський діяч, чи повернуся до адвокатської практики, набувши нового досвіду, чи сконцентруюся на політиці.

Фото: Макс Левин

С. К.: Півтора року доведеться жити за власний рахунок.

Я абсолютно чітко це розумію і публічно заявив, що готовий. Мій попередній дохід дозволяє мені це робити.

С. К.: Грошей не шкода?

Ні, тому що прийшов час послужити суспільству. Скажімо так, я достатньо заробив, щоб зараз себе прогодувати.

Н. М.: Ви перед призначенням спілкувалися з Президентом Порошенко. Адже так?

Зустріч була недовгою, хвилин 20. Був сам Петро Олексійович, я, Віталій Кличко.

С.К.: Співбесіда.

Порошенко сказав: «Олексій, твоя репутація не викликає в мене занепокоєння. У нас трохи більше року. І ми повинні продемонструвати, що нова влада планує працювати в новому форматі, на який очікують люди. Київрада асоціюється з корупцією, тому твоє найперше завдання полягає в локалізації та нейтралізації цього явища в місті».

Простіше кажучи, організувати роботу, щоб вона була прозорою, направленою на людей та реформи.

С. К.: Що Президент сказав стосовно сумісництва з вашою посадою в Вищій раді юстиції?

Позиція Президента така: я не повинен суміщати посади. Він попросив, щоб я визначився. Я відповів, що поважаю позицію Президента і до неї прислухаюся. Але як юрист висловив йому свою думку, що це суміщення не є протизаконним.

В зв`язку з тим, що я не планую обиратися на будь-яку з чотирьох кернівних посад у ВСЮ, а просто членство в ВСЮ не є посадою в розумінні закону, який забороняє сумісництво.

Фото: Макс Левин

С.К. І до чого домовилися?

Що повернемося до цього пізніше.

С. К.: Поки що ви суміщаєте посади.

Я є членом ВРЮ, але вона поки що не працює, оскільки там немає кворуму. Для кворуму треба мінімум 15 обраних членів з 20-ти, але нині він відсутній, і ВРЮ - як орган з контролю за діяльністю суддів - наразі не діє. Відповідно, закон про відновлення довіри до судів не може бути реалізованим.

С.К.: Той самий закон, що був покликаний привести до відповідальності суддів, які ухвалювали неправосудні рішення відносно майданівців, автомайданівців.

Всі судді, які ухвалювали рішення проти майданівців, автомайданівців, перебувають на волі. Правоохоронна система заточена сьогодні на звинувачувальний нахил, тому для декого вигідно, щоб ці люди лишалися біля керма, щоб їх можна було використовувати.

С. К.: Кати потрібні у всі часи. Наприклад, суддя Аблов.

Він є одним із суддів, який розглядав справи проти Майдану, і його рішенням давали дозвіл зносити барикади, здійснювати силове протистояння.

«Волі і характеру, повірте, Кличку вистачає, щоб забезпечити роботу команди»

Н. М.: Чи вважаєте Віталія Кличка лідером, який здатен об’єднати навколо себе ефективну команду?

Так. Чим більше ми спілкуємося, тим більше я для себе відкриваю Кличка як лідера. Це не комплімент, а правда. Тому що я бачу, як він формулює свою позицію, в тому числі на зустрічах, які не є публічними. Позиція у нього дуже проста і відверта. Кличко – людина забезпечена, яка може жити в будь-якій країні світу. Але для нього важливо, щоб відбулися зміни саме тут, йому до цього небайдуже.

Фото: Макс Левин

Він поставив на кін свою репутацію, оскільки ризики іміджевих втрат фантастичні, а можливості через рік переобратися на посаду міського голови і провести команду в Київраду залежать від того, як діятимуть він і його команда. Кличко це абсолютно усвідомлює.

Н. М.: Опоненти заявляють, що Кличко погано розбирається у господарських справах, які неминуче потрібно буде вирішувати.

Моя позиція наступна: столиця повинна мати авторитетного лідера, який спроможний зібрати навколо себе команду спеціалістів. Колись президент Рейган, який був кіноактором, казав: «Це успіх не мій, а моєї команди». А Кличко на сьогодні є живим брендом України, якого впізнають всі. Це антена, яка буде притягувати до себе увагу в світі, в тому числі й інвестиції. Люди, яких він збере навколо себе, забезпечать реалізацію його намірів. Волі і характеру, повірте, йому вистачає, щоб забезпечити роботу команди.

Н. М.: Як ви розцінюєте Ігоря Ніконова в якості голови команди радників Кличка?

З паном Ігорем тільки почав знайомитися, але вже приємно вражений. Це дуже сильний менеджер.

С. К.: Який мав бізнес зі Степаном Черновецьким…

Якщо це бізнес законний, мене це абсолютно не бентежить. До того ж, Ніконова, наскільки я пам’ятаю, прискіпливо перевіряли, і поки нічого не знайшли. Він підрядник, який будує професійно те, що замовляють, проектують та погоджують інші.

Моє переконання: забезпечена людина з прізвищем Ніконов не зацікавлена заробляти з міського бюджету, а зацікавлена реалізувати амбітні плани лідера.

«Все, що говориться колегами, які нібито не задоволені розподілом комісій у Київраді, не відповідає дійсності»

Н. М.: Чи вважаєте ви об’єктивним розподіл комісій? Як стосовно кількісного складу, так і того, що головування у більшості з них належить представникам від УДАРу?

Відповідь проста й правдива. Формування комісій – це був перший урок компромісу для новообраної Київради. Незважаючи на те, що цю робочу групу формально очолював міський голова, всім депутатам була надана можливість між собою домовитись. І я точно стверджую, що все, що говориться колегами, які нібито не задоволені, не відповідає дійсності.

Фото: Макс Левин

Всі брали участь у формуванні цієї робочої групи й голосували, більшістю ухвалювали рішення. Вони всі погодилися саме з таким складом комісій – і щодо кількісного, і щодо якісного складу. А вже потім дехто публічно заявляв інше. Втім, не мені їх за це судити.

Н. М.: Тобто, заяви представників «Свободи», Радикальної партії щодо незадоволення розподілом місць у комісіях не відповідають дійсності?

Я не хочу конкретизувати, всі все й так чули. Але ті, хто зараз говорить, що незадоволені, брали участь у роботі робочої групи.

Депутатів наразі 119. Комісії потрібно було формувати так, щоб від кожної політсили в кожній комісії були б свої представники.

Більше того, кількість комісій була збільшена - аби всі, хто хотів бути керівниками, отримали таку можливість.

Н. М.: Тим не менше, всі основні комісії очолюють представники УДАРу. Меншості дісталося головування в питаннях культури, освіти…

УДАРу просто математично більше! Якщо у фракції всього є п’ять чоловік, то як вони можуть входити до складу кожної комісії? А є такі, де всього троє депутатів…

Кияни визначилися, що покладають відповідальність саме на УДАР. Тоді виходить, що на мене поклали зобов’язання, а я маю відмовитися від контролю, але нести потім відповідальність.

Н. М.: Аргумент меншості, що й на них покладали відповідальність, не лише на УДАР.

Будь ласка, хай працюють – і через рік, якщо вони доведуть, що кращі, то кияни за них більше проголосують.

Фото: Макс Левин

«Я не проти МАФів, я за, але їх треба впорядкувати»

Н. М.: Standard&Poor's підтвердив рейтинг Києва на рівні переддефолтного. Що ви як нова київська влада плануєте робити, щоб виправити ситуацію?

По-перше, треба переформатувати бюджет, внести зміни, які забезпечать діяльність міста. Цим займатиметься бюджетна комісія. Моє завдання – забезпечити її роботу. Також потрібно знайти і локалізувати джерела, доходи з яких надходять не в міський бюджет, а в приватні кишені.

Одна з найболючіших проблем - МАФи. Я не проти малих архітектурних форм, я за, але їх треба впорядкувати, привести до нормального вигляду. МАФи, які торгують пресою, квітами, продуктами харчування мають бути відповідним чином обладнані та мати європейський вигляд. Найбільше питань до МАФів, які продають не запаковані продукти харчування. Там, наприклад, немає туалетів, умивальників, що не відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Крім того, МАФи споживають енергію, але за неї не сплачують в “Київенерго”, бо відкуплюються хабарами.

Н. М.: Столичні ринки також потребують упорядкування.

Так, наприклад, Бессарабський ринок - з цінами набагато вищими, ніж на інших київських ринках - є збитковим. На його утримання витрачається набагато більше коштів, ніж отримує бюджет від плати за оренду торгових місць. Я припускаю, але дуже впевнено припускаю, що там діють не дуже прозорі схеми.

Н. М.: Це проблеми, а які ж рішення ви пропонуєте?

Уже створюються відповідні підрозділи, зокрема, по боротьбі з корупцією та контролю за виконанням рішень. Вони будуть підпорядковані структурі Секретаріату. Аналогічний підрозділ буде в КМДА. Працівники цих підрозділів будуть виявляти тіньові схеми та направляти кошти з них у бюджет.

Фото: Макс Левин

Також у процесі створення підрозділ по перевірці, аудиту і контролю. Необхідна також співпраця з новообраною з прокуратурою, працівниками міліції, але, на жаль, на місцях саме міліція часто “кришує” бізнес.

Н. М.: Віталій Кличко говорив про створення муніципальної поліції.

Наявність муніципальної поліції - обов’язкова, на моє переконання, умова функціювання міста. Не впевнений, що за рік ми встигнемо її створити, але хоча б закласти підвалини для її створення дуже важливо. Тим більше, нам є з чого брати приклад. Кияни під час подій Майдану довели, що можуть забезпечувати самооборону. Підрозділ саооборони на Оболоні, який взимку влаштовував "сафарі" на тітушок, діє й сьогодні. Нам же необхідно визначити функції та обов’язки муніципальної поліції - чим вона відрізнятиметься від державної міліції.

Н. М.: А що будете робити з землею, ділити, як попередня влада?

Земельна комісія буде працювати над наповненням столичного бюджету. На сьогодні накопичилося багато проблем через те, що міськрада не працювала в повному режимі. Так, закінчилися терміни багатьох договорів оренди землі та комунальної власності, через що орендарі не сплачують податки до бюджету - не мають правових підстав. Тому, у першу чергу, треба продовжити ці договори. Крім того, треба піднімати справи щодо оформлення документів на право власності на землю для простих громадян. Адже багато літніх людей, які 5-6 років тому подали документи, щоб законно володіти землею, на якій стоять їхні будинки, до цих пір їх не отримали.

Н. М.: Але ж земельні питання цим не обмежуються.

Також необхідно вирішити питання оцінки вартості землі. Це доволі непроста річ. Від неї залежить, яку плату за землю стягувати чи за якою ціною її продавати. На сьогодні оцінка зроблена під курс 8 грн/долар, але курс вже давно виріс. Якщо зробити переоцінку, то виростуть ціни - не лише на оренду землі, а й на нові квартирі, які на цій землі будуються.

Тому необхідно прийняти зважене та мудре рішення. нагадаю, що прийняте зараз рішення, згідно з Бюджетним кодексом, вводиться в дію лише в наступному році.

Фото: Макс Левин

Н. М.: Як не допустити нового “дерибану” земель?

Це дуже просто: не приймати відповідних заявок, не пропускати їх через комісії, не ставити на голосування. Ми з Віталієм Кличком домовилися, що саме так будемо чинити. Як секретар я буду, в тому числі, відповідати, щоб випадки "дерибану" не траплялися.

Мій обов’язок, за можливості, не потрапити під вплив політичної, революційної, емоційної доцільності. Я маю бути максимально нейтральною людиною, яка буде забезпечувати законність стосовно будь-кого. Для мене поняття презумпції невинуватості є святим - хоч я призупинив право на адвокатську діяльність, але в душі залишаюся адвокатом.

«Кличко майже щодня проводить переговори з активістами Майдану»

С. К.: Петро Порошенко в проекті змін до Конституції пропонує ліквідувати місцеві держадміністрації. Це вплине на посилення позицій Києва як міста і закріплення його меж чи з кожною територіальною громадою доведеться вибудовувати окремий діалог?

Думаю, що другий варіант: доведеться знаходити компроміс і з обласною радою, і з районними, які межують з Києвом. Треба дивитися на ідею містобудування в перспективі на 25-30, а може навіть 50 років уперед. Столиця буде рости, тому вже сьогодні треба знати, де будуть міські кладовища. Їх треба закладати за 20-30 км від міста, бо це в майбутньому буде територією Києва. Крім того, треба визначити місцерозташування сміттєспалювальних заводів, сміттєзвалищ та інших об’єктів, які забезпечують життєдіяльність цього живого організму.

У майбутньому міста-сателіти стануть повноправними районами Києва, що треба узгоджувати з місцевою владою, зокрема, в інфраструктурних питаннях. Уже сьогодні межа між Києвом і, наприклад, Броварами умовна. Тому Київраді та Броварській міськраді треба думати над спільним проектом - щоб з’єднати станцію метро Лісова з Броварами електричкою чи хоча б тролейбусом.

С. К.: Чи потягне Віталій Кличко роботу ще й головою КМДА?

КМДА - одночасно і виконком, і орган держадміністрації. Керувати Києвом, не об’єднуючи ці дві посади, дуже складно, а в інколи навіть неможливо. Тому об’єднання знімає всі спірні питання. Я розраховую, що воля Віталія Кличка і його амбіції будуть реалізовані правильним підбором роботящих замів.

Фото: Макс Левин

Н. М.: Що робити з Майданом ?

Майдан назавжди залишиться в наших умах і серцях. На його території треба встановити меморіальний комплекс. Крім того, буде перейменовано вулицю Інститутську в вулицю Героїв Небесної сотні.

Але місто потребує відкриття головної транспортної артерії, якою є Хрещатик. Віталій Кличко безпосередньо або його представники майже щодня спілкуються з активістами, шукають компроміс, щоб поступово домовитись про звільнення Майдану. Уже підписано меморандуми між київською владою та сотниками Майдану. Але жодного силового сценарію, лише шляхом порозуміння.

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Наталя МехедНаталя Мехед, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram