ГоловнаПолітика

ICES: напруження в суспільстві під час виборів не було

Міжнародний експертний центр виборчих систем позитивно оцінив вибори в Україні.

ICES: напруження в суспільстві під час виборів не було

Президент Міжнародного експертного центру виборчих систем ICES, депутат Кнесету XV скликання (Ізраїль) Олександр Цинкер вважає, що порушення, які відбувалися в день виборів, не можуть вплинути на результати виборчого процесу, оскільки не мали системного характеру.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції за підсумками проведених в Україні виборів в інформагентстві "Інтерфакс-Україна".

Цинкер повідомив, що спостерігачі від місії відвідали 314 виборчих дільниць і за 3-бальною шкалою дали такі оцінки виборчого процесу: 46% - позитивну, 53% - задовільну, 0,4% - незадовільну.

"Наша місія вважає процес виборів у Верховну Раду таким, що відбувся, легітимним, демократичним актом вільного волевиявлення громадян, проведеним відповідно до закону про вибори народних депутатів України і відповідним, загалом, міжнародним нормам виборчого права. Ми ці вибори визнаємо", - заявив президент ICES.

"Ми звернули увагу, що було багато спостерігачів. І міжнародних, і місцевих - від партій і кандидатів-мажоритарників", - зазначив Цинкер, висловивши також побажання в майбутньому ускладнити процедуру висунення мажоритарників, оскільки їхня кількість була дуже великою і часто кандидатури знімалися перед самим процесом голосування, що може бути ознакою певних домовленостей.

"Вибори минули в гострій боротьбі штабів, а напруження в суспільстві цього разу ми не побачили", - вважає експерт.

За словами міжнародного спостерігача, місія ICES, оцінюючи легітимність дій виборчих комісій і загалом легітимність виборів, використовувала показник "критичного" рівня порушень, визначений Законом України "Про вибори народних депутатів", п.п. 92 і 94. У рамках виборчого законодавства України передбачається, що для визнання недійсними виборів на якій-небудь дільниці потрібно, щоб обсяг бюлетенів, визнаних недійсними, або обсяг "вкидань", або обсяг незаконного голосування перевищував 10% від загального числа. "Ні в одному з місць, де перебували спостерігачі нашої місії, він не був подоланий. У зв'язку із цим ми вважаємо, що зазначені вади та порушення не мали системного характеру і вони не можуть вплинути на результати волевиявлення виборців", - йдеться у звіті місії.

Окрім того, міжнародний спостерігач, депутат Європарламенту (Угорщина) Зіта Гурман відзначила велику кількість жінок, які брали участь у виборчому процесі - вони були головами виборчих комісій у 4 із 7 виборчих дільниць, які вона відвідала.

"Дякуємо за відеокамери та добре підготовлені кадри. Я вважаю, що вибори були організовані добре. Вони відповідають стандартам, дуже приємно, що громадяни могли вільно здійснити процес волевиявлення", - наголосила Гурман.

Журналіст, політичний оглядач Фабріс Беор (Франція) зазначив також, що загалом вибори проходили спокійно і коректно. "Була велика кількість міжнародних спостерігачів, величезна увага іноземної преси була прикута до цих виборів. Цього разу були зважені репортажі", - сказав він.

"На закінчення хочу сказати, що ці вибори порівняно з попередніми, які я спостерігав в Україні, проведені якісно і відповідали міжнародним стандартам. Я бажаю Україні успішного європейського політичного життя", - підсумував Беор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram