ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Польські депутати: більшість порушень на виборах була на Півдні та Сході

Критичних порушень спостерігачі не побачили.

Польські депутати: більшість порушень на виборах була на Півдні та Сході
Фото: EPA/UPG

Спостерігачі від сейму Польщі вважають, що процес голосування та підрахунку голосів на дільницях під час парламентських виборів в Україні загалом минув без серйозних порушень, які могли б критично вплинути на волевиявлення українців.

Про це вони оголосили на прес-конференції.

Однак, за словами голови делегації Мирона Сича, все ж деякі проблеми на виборах спостерігачі побачили. Здебільшого вони стосуються підготовки до проведення голосування.

Зокрема, польські депутати були здивовані великим представництвом у виборчих комісіях тих політичних партій, які, по суті, не брали участі у виборах. Також під час спостереження було виявлено вади в розташуванні відеокамер, що не показували належно подій на дільницях.

Особливу стурбованість у спостерігачів викликала велика кількість голосуючих вдома, яка, за підрахунками Сича, може становити 1 млн осіб. Він зазначив, що говорити про прозорість такого голосування складно.

Ці вибори, що є ключовим індикатором демократичного розвитку в Україні, відзначаються тривожними тенденціями в просуванні країни на шляху реалізації демократичних устремлінь

— Джон Берд, міністр закордонних справ Канади, і Джуліан Фантіно, міністр міжнародної співпраці Канади

Депутат сейму Марія Зуба, своєю чергою, відзначила дуже повільний процес підрахунку голосів і випадки підвезення виборців на дільниці.

Вона також повідомила, що спостерігачі зафіксували випадки, коли виборців запитували, хто з членів їхніх сімей не прийде на дільницю. Ці люди реєструвалися на окремих листках, але пояснити, з якою метою це відбувається, члени виборчої комісії не змогли.

Польські депутати зазначили, що більшість зафіксованих порушень сталася на Півдні та Сході України, тоді як голосування на Заході та в Центрі пройшло практично без нарікань.

Делегація від сейму Польщі складалася з 40 депутатів, які відвідали понад півтори сотні дільниь у всіх регіонах України.

Нагадаємо, спостерігачі від ОБСЄ вважають, що парламентські вибори в Україні проходили недостатньо прозоро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram