ГоловнаПолітика

ОБСЄ про заборону на побачення з Тимошенко: це порушення прав людини

Представники місії продовжуватимуть домагатися зустрічі з екс-прем'єром.

ОБСЄ про заборону на побачення з Тимошенко: це порушення прав людини

Представники Парламентської асамблеї ОБСЄ, яких сьогодні не пустили на зустріч із опозиційним лідером Юлією Тимошенко, вважають заборону Державної пенітенціарної служби порушенням прав людини.

Про це заявили віце-президент ПА ОБСЄ, голова короткострокової місії спостерігачів організації на виборах до Ради Вальбурга Хабсбург Дуглас і голова комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань ПА ОБСЄ Матео Мекачі.

Дуглас зазначила, що члени місії намагалися зустрітися з основними політичними гравцями в період перебування в Україні.

За її словами, на 27-28 жовтня вона і Мекачі отримали підтвердження дозволу візиту до Тимошенко, однак 30 жовтня у 12:15 їх повідомили, що візит неможливий через те, що Тимошенко оголосила голодування.

"Подібна відмова є порушенням основних прав людини", - сказала вона.

Дуглас зазначила, що 29 жовтня представники ОБСЄ заявили на прес-конференції про великий дефіцит демократії і про регрес демократії в Україні.

"І сьогоднішньою ситуацією, тим, що ми не змогли зустрітися з пані Тимошенко, ми можемо тільки підтвердити цю заяву", - сказала вона.

Вона також зазначила, що представники ОБСЄ змогли зустрітися в лікарні тільки з донькою Тимошенко Євгенією.

"Не пізніше завтрашнього дня ми почнемо наші нові спроби домогтися зустрічі з екс-прем'єром", - сказала вона, зазначивши, що Тимошенко не порушує жодних прав, вона нікого не звинувачує і не заподіює нікому зла.

"Вона просто робить політичну заяву щодо виборів, і саме це призводить до ще більшого порушення прав людини, - запевнила вона. - І це проти основних принципів прав людини".

Мекачі зазначив, що права людини мусять дотримуватися всі країни-члени ОБСЄ, і особливо та держава, яка збирається бути головою організації наступного року.

Він висловив свою віру в те, що заборона була помилкою української влади, і сподівається, що її виправлять.

Нагадаємо, вчора екс-прем'єр Юлія Тимошенко, яка перебуває на лікуванні в ЦКЛ "Укрзалізниці" оголосила голодування на знак протесту проти фальсифікації виборів до Верховної Ради.

Об'єднана опозиція закликає лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко припинити голодування.

Сьогодні до Тимошенко повинні були приїхати гості з ОБСЄ, проте ДПтС скасувала побачення з екс-прем'єром.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram