ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

"Батьківщина" ініціює створення комісії з розслідування фальсифікацій

В опозиції заявляють про масові порушення у виборчих округах Київської області.

"Батьківщина" ініціює створення комісії з розслідування фальсифікацій
Фото: Олена Гураль

Об'єднана опозиція "Батьківщина" ініціюватиме створення в новому складі Верховної Ради тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів фальсифікації результатів парламентських виборів.

Про це на брифінгу повідомив керівник юридичного департаменту центрального штабу "Батьківщини" Павло Петренко.

"Після початку роботи нової Верховної Ради буде створено спеціальну слідчу комісію, яка розглядатиме кожен без винятку факт фальсифікації і порушень на цих виборах. І кожного члена комісії, кожного голову комісії, причетного до фальсифікації, буде притягнуто до кримінальної відповідальності", - зазначив Петренко.

За його словами, провладні кандидати вже на наступний день після проходження в ВР забудуть про членів комісії, а ті за фальсифікацію можуть потрапити до в'язниці.

"У вас є вибір: або отримати 500 доларів і 6 років тюрми, або вчинити чесно і за законом", - додав Петренко.

Він зазначив, що

опозиція зафіксувала на низці дільниць внесення в базу інформації, яка не відповідає дійсності. Зокрема, в базу вносять дані, які в 4-5 разів завищують результати Партії регіонів.

Павло Петренко зазначив, що така ситуація відбувається у виборчих округах Київської області. "Таких фактів ми зафіксували кілька десятків", - повідомив він. Павло Петренко, розповідаючи про ситуацію в мажоритарних округах, зазначив, що влада вдається до нових технологій фальсифікації. Зокрема, в округах у Миколаївській і Кіровоградській областях влада змушує членів ДВК і спостерігачів "заднім числом" складати акти про порушення в день голосування для того, щоб через суди визнавати вибори на певних дільницях недійсними.

"Я хочу застерегти суддів, які розглядатимуть ці справи: кожен за неправосудне рішення нестиме відповідальність", - сказав Петренко. Він також додав, що всі незаконні дії опозиція оскаржить у судах. "Кількість розглянутих позовів вимірюється сотнями", - повідомив він.

За словами П. Петренка, опозиція просить міжнародних спостерігачів не їхати з України, адже "основні фальсифікації нині продовжують відбуватися".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram