ГоловнаПолітика

Українці були позбавлені повноцінного демократичного виборчого процесу, - ЄНП

За словами євродепутата, вибори завжди слід судити в цілому.

Українці були позбавлені повноцінного демократичного виборчого процесу, - ЄНП
Фото: obozrevatel.com

Депутат Європарламенту Міхаель Галер (Група народних партій, Німеччина) із групи спостерігачів від Європейської народної партії (ЄНП) заявив, що український народ був позбавлений повноцінного демократичного виборчого процесу.

"Група ЄНП скерувала сімох членів Європарламенту для спостереження за українськими виборами і підтримує основні висновки довгострокової місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ): "Народ України був позбавлений повноцінного демократичного виборчого процесу", - йдеться в тексті заяви.

При цьому європолітик зазначив, що про вибори завжди слід судити в цілому, враховуючи, чи надаються (сторонам) рівні умови.

"День виборів є лише одним з елементів такої оцінки. Цей виборчий процес не може забезпечити рівні умови для різних політичних суперників в Україні, особливо у зв'язку зі зловживанням адміністративними ресурсами; був нерівний доступ до ЗМІ і упереджений склад окружних виборчих комісій. Крім того, вибіркове правосуддя завадило таким важливим політичним суб'єктам, як Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, балотуватися в якості кандидатів на виборах", - зазначив Галер.

Також, за його словами, однією з основних умов для функціонування демократії є свобода засобів масової інформації.

"Напередодні виборів було збільшено тиск на журналістів та засоби масової інформації. Прикладом є обструкція єдиного загальнонаціонального незалежного телеканалу ТВi з боку великих кабельних мереж, після того як 2010 року він уже втратив наземні частоти", - нагадав він.

Через практику "платежів у конвертах" для журналістів в обмін на позитивне висвітлення в новинах глядач не в змозі відрізнити новини від платних передовиць.

По-друге, склад виборчих комісій призначили маніпулятивно і непрозоро. Політичні партії "УДАР" і "Свобода", які разом отримали понад 25% голосів, не були представлені ні в одній із 225 окружних виборчих комісій (ОВК).

Одним із ключових принципів демократії є свобода бути кандидатом на виборах. Позбавлення волі за політичними мотивами деяких з ключових представників опозиції, що завадило їм виступити кандидатами, порушило умови вільних і справедливих виборів.

Політичне некримінальне покарання перебуває в прямій опозиції до європейських цінностей. Зловживання адміністративними ресурсами є предметом численних звинувачень і спостерігається або перевіряється довгостроковими спостерігачами більш ніж у 20 випадках у десятках областей. Більшість таких випадків - на підтримку Партії регіонів.

Нарешті, поки процес підрахунку голосів триває, дуже важливо стежити за конкретними обвинуваченнями в маніпуляції результатами, що їх запекло заперечують деякі округи.

Група ЄНП далі виконує свої зобов'язання в Україні і наполягає на продовженні співпраці зі своїми політичними партнерами, а також підтримує активний політичний порядок денний ЄС з Україною".

До цієї місії зі спостереження за виборами в Україні увійшли сім депутатів Європарламенту від групи ЄНР, які стежили за виборами в різних регіонах України: Міхаель Галер (Німеччина), Яцек Протасевич (Польща), Анна-Марія Коразза Більдт (Швеція), Маріо Давід (Португалія), Анджей Гжіб (Польща), Ян Козловський (Польща), Йоахім Целлер (Німеччина).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram