ГоловнаПолітика

Спостерігачі ICES відзначили "демократичність" українського виборчого процесу

Експерти вказали на заангажованість електронних ЗМІ.

Спостерігачі ICES відзначили "демократичність" українського виборчого процесу

Спостерігачі від ICES в цілому позитивно оцінили перебіг передвиборної кампанії в Україні.

Місія спостерігачів за виборами до Верховної Ради України Міжнародного експертного центру виборчих систем (ICES) вважає, що підготовка до проведення виборів в країні триває у цілому у відповідності з демократичними нормами.

"Місія, відзначаючи підвищену нервозність, що нагнітається в суспільстві учасниками виборчого процесу, в цілому задовільно оцінює підготовку та організацію передвиборного періоду", - йдеться в попередньому звіті організації за період з 31 серпня по 25 вересня, презентованому на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" президентом ICES, депутатом ізраїльського Кнесету 15-го скликання Олександром Цінкером (Alexander Tsinker).

На думку спостерігачів, законодавча база виборів в Україні переважно відповідає міжнародним демократичним нормам; Центральна виборча комісія України, сформована з представників різних політичних сил, перебуваючи під сильним пресингом протиборчих сторін, здійснює незалежну політику; активна боротьба між партійними штабами надає виборчій кампанії змагальний характер; рішення про використання під час парламентських виборів відеокамер під час голосування і під час підрахунку голосів дозволить серйозно скоротити спроби фальсифікацій та підвищити контроль спостерігачів за подіями на виборчих дільницях.

Я хотів би ще раз попередити всіх чиновників, всіх рівнів - втручання у виборчий процес є порушенням законодавства, і ми будемо перевіряти кожен такий факт

— Віктор Янукович, Президент України

Керівник ICES звернув увагу на те, що наразі населення України живе своїм буденним життям, а передвиборне політичне життя переважно полягає в боротьбі партійних штабів і в ЗМІ. Водночас спостерігачі вважають, що в українських електронних ЗМІ досить високий ступінь заангажованості, відзначається зростання кількості порушень прав журналістів та судових позовів до ЗМІ, а також присутність фактів тиску на журналістів, особливо на місцевому рівні. Крім того, за його оцінкою, багато ЗМІ самі беруть участь у політичній боротьбі, але головне, що наявність полярних точок зору і ЗМІ, які протистоять один одному, забезпечує свободу слова та плюралізм у висвітленні виборчого процесу.

У свою чергу професор політології, радник Угорської соціалістичної партії Ласло Кемень (László Kemény), який спостерігав за перебігом виборчої кампанії на парламентських виборах у Грузії, зазначив, що в Україні все відбувається більш демократично. "У Грузії немає дебатів, там одна партія, одна влада і вона панує, іншим слова не дають", - сказав він.

Експертний Центр ICES - громадська некомерційна організація, створена 2005 року, зареєстрована Організацією Об'єднаних Націй та внесена до переліку міжнародних неурядових організацій, що схвалили Декларацію принципів міжнародного спостереження за виборами та Кодекс поведінки міжнародних спостерігачів, ухвалених ООН 2005 року в Нью-Йорку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram