ГоловнаПолітика

Правозахисники вимагають від України розслідувати викрадення Развозжаєва

Результати розслідування повинні бути опубліковані.

Правозахисники вимагають від України розслідувати викрадення Развозжаєва
Фото: www.gazeta.ru

Президент України Віктор Янукович повинен відсторонити від посади глав Служби безпеки України та Державної прикордонної служби до з'ясування обставин викрадення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва в Києві 19 жовтня і вирішення питання про можливу причетність українських силових відомств до цього.

Про це йдеться в заяві Української Гельсінської спілки, повідомляє Інтрефакс.

У відкритому зверненні правозахисники зажадали від керівництва України розслідувати обставини викрадення Развозжаєва і вжити відповідні заходи.

Також правозахисники вважають, що Верховна рада повинна почати парламентське розслідування подій, пов'язаних з викраденням Развозжаєва, уповноважений Верховної ради з прав людини - відкрити провадження у справі про викрадення російського опозиціонера.

Крім того, від Генеральної прокуратури України правозахисники вимагають провести повне розслідування обставин викрадення та опублікувати його результати.

Також українська Гельсінська спілка вимагає від Міністерства закордонних справ України "звернутися до Російської Федерації за роз'ясненнями щодо заяв представників російської влади про причетність російських спецслужб до викрадення; заявити ноту протесту, в якій вимагати пояснення правових підстав для дій російських спецслужб на території України та припинення дій, які порушують державний суверенітет України".

"Незалежно від того, відбулося це викрадення людини за сприяння українських органів або було наслідком нездатності відповідних служб запобігти діяльності іноземних агентів на території України, цей випадок є підтвердженням глибокої кризи в організації діяльності органів влади, відповідальних за забезпечення суверенітету України. Цей випадок є тривожним сигналом неспроможності органів влади забезпечувати безпеку та правовий порядок на території України", - говоритися у відкритому зверненні.

Нагадаємо, 19 жовтня Развозжаєв прибув в офіс Управління верховного комісара (УВКБ) ООН на вул.Лаврській у Києві для реєстрації та отримання правової консультації. У процесі консультування було оголошено перерву, він вийшов з приміщення і не повернувся. 22 жовтня прес-служба Басманного районного суду Москви повідомила, що Развозжаєва 21 жовтня заарештовано на строк до 16 грудня. Прес-служби Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України заявили, що не мають відношення до вивезення Развозжаєва в Росію. Держприкордонслужба України заявила, що Развозжаєв залишив нашу країну "в установленому порядку" і ні на що не скаржився.

Сам Развозжаве пізніше розповів, що його вивезли в наручниках спецслужби і застосовували до нього катування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram