ГоловнаПолітика

ООН погрожує Україні санкціями через російського опозиціонера

В організації сподіваються на ретельне розслідування.

ООН погрожує Україні санкціями через російського опозиціонера
Фото: dkvartal.ru

Верховний комісар ООН у справах біженців глибоко стурбований зникненням російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва в Києві.

Про це йдеться в офіційній заяві на сайті агентства ООН у справах біженців, пише "Українська правда".

Як відомо, російського опозиціонера викрали в Києві в п'ятницю біля управління у справах біженців саме в той момент, коли він дізнавався про можливість політичного притулку.

Развозжаєв у неділю опинився в Москві, і його заарештували.

"Функціонування системи надання притулку вимагає, щоб особи, які шукають міжнародного захисту, мали впевненість у справедливій і рівній основі системи надання притулку, яка дозволить їм висловити свої претензії, а також, щоб їхні права, зокрема, фізичної недоторканності і збереження особистих даних, повністю дотримувалися і захищала держава перебування", - зазначили в ООН.

Ми втрутимося в цю ситуацію. Наразі ми надіслали запити в офіційні органи, щоб не з преси, а з офіційних джерел дізнатися, що сталося.

— Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради з прав людини

У заяві також зазначено, що в разі видачі прохача про притулок "країні походження, без поваги існуючих процедур, це може призвести до того, що державу буде притягнуто до відповідальності за грубе порушення національного та міжнародного права".

УВКБ ООН сподівається, що "інцидент ретельно розслідують відповідні правоохоронні органи, і чекає на результати офіційного розслідування".

Як відомо, раніше прес-служби Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України заявили, що не мають стосунку до вивезення Развозжаєва в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram