ГоловнаСвіт

Російського опозиціонера вивезли з Києва і заарештували

Активіста утримують у московському СІЗО "Лефортово".

Російського опозиціонера вивезли з Києва і заарештували
Леонид Развозжаев
Фото: www.gazeta.ru

Соратника координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова і помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова Леоніда Развозжаєва заарештовано на два місяці.

Про це повідомив сам Пономарьов.

Раніше стало відомо, що напередодні ввечері Развозжаєва доправили у Москву.

За словами депутата, засідання про запобіжний захід для Леоніда Развозжаєва проходило напередодні ввечері в Басманному суді в закритому режимі, без адвокатів затриманого. При цьому обвинувачення Развозжаєву ще не висунули, він досі у статусі підозрюваного, зазначає "Лента.ру". Очікують, що сьогодні до активіста, який, за деякими даними, перебуває в московському СІЗО "Лефортово", спробує потрапити адвокат Віолета Волкова.

При цьому інтернет-видання Life News повідомляє, що Развозжаєв назвав своє затримання незаконним і розповів суду, що його "схопили в Києві і два дні після цього катували".

Як розповів Пономарьов, його помічника вивезли з Києва "російські спецслужби, вони мали дозвіл української сторони". Перевезення здійснювали приватним літаком. Офіційних коментарів з приводу затримання й арешту Развозжаєва ні від російських, ні від українських правоохоронних органів не надходило.

Нагадаємо, помічника Пономарьова і соратника Удальцова 19 жовтня оголосили у федеральний розшук як фігуранта кримінальної справи про підготовку до організації масових заворушень, порушеної за матеріалами фільму НТВ "Анатомія протесту-2".

20 жовтня стало відомо про те, що Развозжаєва затримали на виході з будівлі Верховного комісаріату ООН у справах біженців у Києві, де він подав прохання про політичний притулок. Прес-служба українського об'єднання лівих "Боротьба" повідомила, що активіст перебував у Києві "на легальних підставах із 17 жовтня". Українські опозиціонери наголошують, що Развозжаєва затримали без будь-яких законних підстав і доправили в РФ з порушенням Конвенції ООН про біженців.

Нагадаємо, фільм НТВ розповідав про контакти російських опозиціонерів із грузинським політиком Гіві Таргамадзе. Костянтин Лебедєв, інший соратник Удальцова, згаданий в "Анатомії протесту-2", арештований судом до 16 грудня, а із самого координатора "Лівого фронту" взято підписку про невиїзд. Активісти заперечують підготовку до масових заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram