ГоловнаПолітика

Затримання іноземних громадян у Києві. Хронологія

Як непомітно для всіх порушують суверенітет України.

Затримання іноземних громадян у Києві. Хронологія
Фото: dkvartal.ru

Ситуація з викраденням російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва не є безпрецедентною. В останні роки в Україні було кілька випадків, що мають подібні ознаки втручання закордонних спецслужб.

Так, 5 лютого 2004 року кандидат у президенти Росії Іван Рибкін пропав, вийшовши з будинку в Москві з'явився в Києві через п'ять днів. Сам Рибкін заявляв, що став жертвою пастки спецслужб. Як він стверджує, його викликали в Київ під фальшивим приводом (зустріч із лідером чеченських сепаратистів Асланом Масхадовим), накачали наркотиками і тримали чотири дні в несвідомому стані на невідомій квартирі.

Джерела у Верховній Раді тоді повідомляли, що, перебуваючи в Києві, Рибкін зустрічався з українським депутатом Давидом Жванією та двома київськими бізнесменами - Ігорем Керезем і Сергієм Безсмертним. Сам Жванія цю інформацію спростовував. У справі Рибкіна було проведено розслідування: за санкцією суду було затримано двох громадян України. Обидва дали вичерпні свідчення, як заявляли в СБУ, у зв'язку з чим запобіжний захід для них було змінено на підписку про невиїзд.

Згідно з книгою Анни Політковської, Рибкін зник наступного дня після того, як публічно звинуватив адміністрацію Володимира Путіна в причетності до вибухів будинків у Москві 1999 року, що стало однією з причин для введення військ до Чечні та початку Другої чеченської війни.

2010 року інцидент у Києві стався з кримським журналістом і правозахисником Марком Бен-Наїмом, який неодноразово викривав вище керівництво кримської міліції у протиправній діяльності, влаштовував акції протесту проти політики голови МВС Юрія Луценка та начальника ГУ МВС України в АРК Геннадія Москаля, судився з ним через незаконне суміщення Геннадієм Москалем посади в кримській міліції та мандата нардепа.

Його було затримано 19 січня в Києві та поміщено в ізолятор тимчасового утримання. Кримська міліція намагалася екстрадувати Бен-Наїма в Росію, а також позбавити його українського громадянства. Однак уже 21 січня суд Сімферополя звільнив правозахисника з-під варти.

Ситуація з втручанням іноземних спецслужб, цього разу ізраїльських, відбулася також у Києві 2011 року. У ніч із 18 проти 19 лютого в поїзді "Харків-Київ" зник 42-річний палестинець, заступник генерального директора єдиної в Секторі Газа електростанції, Дірар Абу-Сісі. За твердженням його дружини, чоловіка викрили агенти ізраїльської спецслужби "Моссад". Пізніше ізраїльські правозахисники підтвердили затримання і поміщення в ізраїльську в'язницю Абу-Сісі спецслужбами країни. У квітні 2011 року депутат Верховної Ради Геннадій Москаль заявив, що до зникнення палестинця Абу-Сісі має прямий стосунок Міністерство внутрішніх справ. Прокуратура Ізраїлю заявила, що Абу-Сісі є членом терористичної організації "Хамас".

І от тепер, 19 жовтня, біля приміщення Верховного комісаріату ООН у справах біженців у Києві невідомі викрадають російського опозиціонера Леоніда Розвазжаєва, який подав прохання про надання йому політичного притулку і який у такому випадку є під захистом держави Україна.

Однак ані міліція, ні СБУ нічого про цю ситуацію не знають. Окрім того, в прес-службі ГУ МВС у місті Києві  відповіли, що не мають інформації щодо того, чи перевіряють факт викрадення людини і чи ведуть оперативну роботу.

Разом з тим 21 жовтня Розвазжаєв опинився в Росії. Його заарештовано та затримано до 16 грудня за підозрою в організації антиурядових мітингів за матеріалами фільму НТВ "Анатомія протесту-2".

Соратники опозиціонера заявляють, що його жорстоко побили, а зізнання вибили силою. Водночас в Україні ситуація не набула широкого резонансу. Через три дні Уповноважений із прав людини Валерія Лутковська пообіцяла розібратися з тим, що сталося. Деякі політики, до слова, вранці в понеділок навіть не знали, про що йдеться.

А насправді, за словами експерта, відбулося порушення суверенітету України. А разом із ним під сумнів поставлено дію Конституції в країні і захист прав людини. На що не відреагувало жодне відомство - ні СБУ, ні МВС, ні Генпрокуратура. Зате за спиляний хрест лідера FEMEN уже встигли допитати - наказати її "з усією суворістю" раніше публічно вимагав Президент. Більше того, перебуваючи з візитом у Москві, гарант Конституції вирішив привітати Путіна "очі в очі" с ювілеєм, який той відсвяткував іще два тижні тому. І ні слова про те, що взагалі в Україні відбувається. І чому те, де має перебувати директор електростанції, опозиціонер, вирішують представники інших держав, а не Україна, яка де-юре їх захищає. А де-факто в ній не захищений ніхто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram