ГоловнаПолітика

В Україні настав "день тиші" напередодні виборів у Раду

Заборонено проводити будь-яку агітацію.

В Україні настав "день тиші" напередодні виборів у Раду
Фото: Макс Левин

Заборона на передвиборну агітацію набула чинності в Україні в суботу перед парламентськими виборами.

Тепер політичні партії та мажоритарні кандидати готуються до боротьби за 450 депутатських місць у законодавчому органі.

Закон забороняє в цей день також проводити концерти, спортивні змагання, організовані політиками, й оприлюднювати у ЗМІ заклики до голосування за учасників передвиборної гонки.

У неділю громадяни України, які мають право голосу, оберуть половину депутатського корпусу (225 осіб) за партійними списками, другу половину - в одномандатних округах. У виборах можуть брати участь лише партії (на минулих виборах допускалися і партійні блоки), прохідний бар'єр становить 5%.

До майбутніх парламентських виборів буде прикута пильна увага, насамперед із боку Європейського Союзу. Після суду над лідерами української опозиції (екс-прем'єром Юлією Тимошенко й екс-головою МВС Юрієм Луценком) відносини Києва та Заходу ускладнилися: Євросоюз фактично "заморозив" контакти з українським керівництвом.

Керівництво ЄС називає майбутні вибори перевіркою на рівень розвитку демократії в країні, пов'язуючи чесність і прозорість волевиявлення з майбутніми двосторонніми відносинами.

За даними ЦВК, у парламентських виборах візьмуть участь 87 політичних партій, однак лише 21 з них іде на вибори за партійними списками, решту висувають своїх кандидатів в одномандатних округах.

Порогу явки виборців на виборах до парламенту немає, тому вибори в кожному разі буде визнано такими, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram