ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Спостерігачі ОБСЄ відкинули звинувачення в підтримці опозиції на виборах

Місію звинуватили в упередженості російські колеги з CIS-EMO.

Спостерігачі ОБСЄ відкинули звинувачення в підтримці опозиції на виборах

Місія ОБСЄ зі спостереження за виборами відкидає звинувачення керівника російської організації CIS-EMO в "політичній ангажованості" під час моніторингу українських виборів.

Представник Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Томас Раймер сказав в інтерв'ю ВВС Україна, що висловив здивування у зв'язку зі звинуваченнями представника CIS-EMO.

"В Україні, як в будь-якій іншій країні, де є наші місії на виборах, ми спостерігаємо не за результатом виборів - це не те, що важливо для нас. Ми спостерігаємо за процесом виборів, щоб допомогти - в цьому випадку Україні - провести вибори згідно з взятим перед ОБСЄ зобов'язаннями забезпечувати вільне і демократичне волевиявлення", - сказав Раймер.

Раніше генеральний директор організації CIS-EMO Олексій Кочетков заявив, що вважає роботу місії ОБСЄ в Україні упередженою. За його словами, місія перетворилася "з незалежного арбітра на адвоката однієї з сторін".

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ засновано 1990 року, фінансується за рахунок коштів основного бюджету, який щорічно ухвалюється всіма 56-ма країнами-учасницями ОБСЄ.

Місія CIS-EMO була створена в Росії 2003 року з метою спостереження за виборами в пострадянських країнах.

Позиція керівника місії CIS-EMO часто збігається з позицією офіційної влади Росії, яка неодноразово критикувала висновки місій ОБСЄ, які працювали на виборах в пострадянських країнах. Останній приклад - парламентські вибори в Білорусі.

Варто зазначити, що місія ОБСЄ тільки почала роботу в Україні, єдину політичну заяву з її боку було зроблено головою місії Одрі Гловер 12 вересня на прес-конференції, присвяченій початку роботи в Україні. Серед іншого пані Гловер пообіцяла, що спостерігачі врахують у своїх висновках ситуацію, пов'язану з неучастю у виборах засуджених лідерів опозиції - Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram