ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Журналістські організації вимагають відхилити законопроект про наклеп

На думку медійників, документ спрямований проти всіх, хто висловлюватиме невдоволення політикою влади.

Журналістські організації вимагають відхилити законопроект про наклеп
Фото: gdb.rferl.org

Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка зажадали від спікера Володимира Литвина та керівників фракцій Партії регіонів, КПУ, Народної партії відхилити законопроект про наклеп або принаймні не розглядати його до отримання висновку Ради Європи.

Про це йдеться в поширеній спільній заяві журналістських організацій.

У документі також міститься заклик до журналістського співтовариства, громадських об'єднань виступити єдиним фронтом із вимогою відхилити цей законопроект, - повідомляє ZN.UA.

"Із 2001 року за поширення недостовірної інформації передбачено цивільно-правову відповідальність, тобто відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Цим Україна виконала зобов'язання, взяті на себе при вступі до Ради Європи. Таке рішення схвалила ПАРЄ, а також Комітет ООН із прав людини. Навіть у Кримінальному кодексі 1960 року наклеп і образу вважалися злочинами, що не становлять великої суспільної небезпеки, а згідно з рішенням Європейського суду з прав людини кримінальне звинувачення в наклепі та судове переслідування мають "охолоджуючий ефект" для свободи слова", - йдеться в заяві.

Позбавлення волі за наклеп - це середньовічний спосіб розправи не тільки з політичними опонентами, але й із вільною пресою

— прес-служба партії "Батьківщина"

Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка відзначили, що особливе занепокоєння цей законопроект викликає за відсутності незалежних судів, демонстративного нехтування законами з боку влади.

"Ми пам'ятаємо про спробу заборонити критику уряду, тепер намагаються посадити за ґрати тих, хто здійснює реальні журналістські розслідування та поширює непривабливі для влади факти. Ці норми спрямовані не тільки проти журналістів, але і проти громадських діячів і всіх тих, хто висловить невдоволення політикою влади в офісі, на вулиці, на своїй сторінці в соціальних мережах.

За цим законопроектом будь-хто з громадян може стати кримінальним злочинцем за висловлені сумніви в якості дешевої капусти", - наголошено заяві.

Журналістські організації вважають, що копіювання подібної законодавчої практики Російської Федерації неприпустимо для незалежної держави, яка планує найближчим часом головуватиме в ОБСЄ.

Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка сподіваються, що рішення Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів від 19 вересня 2012 року з рекомендацією відхилити законопроект №11013 підтримають фракції Партії регіонів, КПУ, Народної партії і його буде знято з розгляду.

"У разі відсутності такого рішення фракцій, вимагаємо від голови Адміністрації Президента України Сергія Льовочкіна скерувати на експертизу в Генеральний Директорат із прав людини та верховенства права Ради Європи проект закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини") (реєстраційний номер 11013) на предмет відповідності цього документа стандартам Ради Європи", - зазначено в заяві.

Як повідомляли, Верховна Рада України схвалила в першому читанні закон Журавського, яким пропонують ввести до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів такі поняття, як "наклеп" та "образа". У доопрацьованому у вересні проекті закону відсутнє поняття "образа". Документ пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram