ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Журналісти вимагають зняти закон про наклеп із розгляду

Автор законопроекту відмовляється це зробити.

Журналісти вимагають зняти закон про наклеп із розгляду
Фото: Макс Левин

Українські журналісти зажадали зняти з розгляду Верховною Радою закону про наклеп, проте його автор Віталій Журавський, депутат від Партії регіонів, відповів відмовою.

"Ми вимагаємо скасувати цей законопроект. Ні про які поправки не може йтися", - заявила виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

При цьому автор законопроекту Журавський наголосив, що в основі документа лежить запозичений європейський досвід, а такий закон допоможе захистити права громадян.

"Кримінальна відповідальність є в австрійському законодавстві, у французькому, чеському, польському. Це той досвід, який ми використовували при написанні цього законопроекту ... Якщо не встановити кримінальної відповідальності за наклеп, люди, виходячи з реалій України, будуть чинити самосуд. Наклеп, який поширюють, у тому числі, засоби масової інформації і деякі безвідповідальні журналісти, здатний спотворити чесний вибір громадян 28 жовтня цього року. Я закон не зніматиму", - запевнив політик.

Саджати журналістів за наклеп - це нонсенс.

— Євген Захаров, правозахисник

Водночас інший депутат від ПР Юрій Мірошниченко висловив сумнів, що такий проект варто розглядати перед парламентськими виборами. За його словами, таке питання треба порушувати тоді, коли його обговорення буде зрозуміле для суспільства.

"Чи є він своєчасним? У плані того, що цей законопроект виник у час, коли йдуть вибори в парламент України. Чи сприятиме ухвалення цього закону оцінками цих виборів як демократичних чи ні?" - зауважив він.

Нагадаємо, сьогодні, 19 вересня, інший "регіонал", Сухий, заявив, що "закон про наклеп потрібен, щоб ви не писали фігню".

Раніше у своєму зверненні до Верховної Ради омбудсмен Валерія Лутковська заявила, що ухвалення закону про запровадження відповідальності за наклеп недоцільне, оскільки це не відповідає міжнародним зобов'язанням у галузі прав людини, які Україна взяла на себе перед Радою Європи.

Верховна Рада ухвалила 18 вересня в першому читанні зміни до кримінального законодавства, які передбачають кримінальну відповідальність за наклеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram