ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

У Європарламенті не зрозуміли закону про наклеп

Наприклад, у Великобританії за неправду застосовують лише адмінпокарання.

У Європарламенті не зрозуміли закону про наклеп
Фото: pinchukfund.org

Депутат Європарламенту Чарльз Теннок (група Європейських консерваторів і реформістів, Великобританія) вважає, що криміналізація наклепу є потужним способом обмеження свободи слова.

Так він прокоментував схвалений українським парламентом законопроект про введення кримінальної відповідальності за наклеп.

"Я - не міжнародний юрист, і не можу сказати, чи інші країни-члени Ради Європи визнають наклеп як кримінальний злочин, однак це видається мені незвичайним і потужним шляхом обмеження свободи слова", - сказав євродепутат.

Сьогодні будь-який журналіст може написати про людину що завгодно, опустити її нижче плінтуса, довести до інфаркту чи відправити на той світ, а за це відповідальності - нуль.

— Віталій Журавський, народний депутат від фракції ПР

Він зазначив, що в таких країнах, як Великобританія, наклеп ніколи не вважали кримінальним злочином, а тому там передбачено за наклеп тільки адміністративні покарання у вигляді фінансових компенсацій, якщо наклеп завдав шкоди репутації людини.

Нагадаємо, сьогодні український парламент прийняв у першому читанні законопроект, що передбачає введення кримінального покарання за наклеп, у тому числі у вигляді обмеження волі терміном до трьох років. Ініціатором розгляду законопроекту виступив народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram