ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

"Стоп цензурі!": Закон про криміналізацію наклепу може відкрити дорогу до політичних репресій

Ухвалення законопроекту стане серйозним регресом у розвитку України, зазначають у русі.

"Стоп цензурі!": Закон про криміналізацію наклепу може відкрити дорогу до політичних репресій

Закон про кримінальну відповідальність за наклеп може відкрити дорогу до політичних репресій незалежних політиків, журналістів і активістів.

Про це йдеться в заяві громадського руху "Стоп цензурі!".

Як наголошують автори заяви, цей крок народних депутатів може суттєво обмежити права і свободи кожного українця, оскільки передбачає кримінальну відповідальність за слово і за критику.

"Фактично, будь-яка людина, поширюючи критичну інформацію, може опинитися під загрозою кримінального переслідування. Це загроза не тільки журналістам, блогерам і активістам, але і простим користувачам соціальних мереж і форумів, які всього лише коментують новини", - наголошено в заяві.

Інакше як дурістю та ідіотизмом назвати ухвалення цього закону ми не можемо. Влада просто збожеволіла, не розуміючи, що робить. Позбавлення волі за наклеп - це середньовічний спосіб розправи не тільки з політичними опонентами, але й із вільною пресою.

— заява ВО "Батьківщина"

За умови недовіри до діяльності суду в Україні, ознак його залежності, такі норми в Кримінальному кодексі можуть стати основою для кримінального переслідування будь-кого з критиків влади, додали в громадському русі.

"Якщо такий законопроект з'являється в процесі виборчої кампанії - це означає бажання обмежити критичні заяви, а отже, і політичний плюралізм, що не відповідає міжнародним стандартам ведення виборчих кампаній", - зазначили автори заяви.

У цій ситуації рух "Стоп цензурі!" закликає колег-журналістів усіляко висвітлювати цю тему, щоб дати розуміння наслідків ухвалення закону загалом, а керівників фракцій закликає врахувати те, що цей документ не відповідає рекомендаціям низки міжнародних організацій, членом яких є Україна.

"Ухвалення законопроекту стане серйозним регресом у розвитку України й переконливо засвідчить відхід від міжнародних і демократичних стандартів", - наголошено в заяві.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону №11013 про введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп.

Об'єднана опозиція заявила про те, що їх депутати готують подання в Конституційний суд щодо законопроекту про наклеп.

Зазначимо також, юрист, голова партії "Вперед, Україно!" Віктор Мусіяка назвав закон про наклеп поверненням до печерних часів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram