ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Правозахисник: саджати журналістів за наклеп - це нонсенс

На думку Захарова, "законопроект про наклеп взагалі не потрібен".

Правозахисник: саджати журналістів за наклеп - це нонсенс
Фото: focus.ua

Закон про введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп є поверненням до радянських методів покарань.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

"У всіх відомих мені справах про наклеп 1990-х років, коли людей позбавляли волі на три-чотири роки, не було доведено, що брехня була саме умисною, як прописано в законодавстві. Тут може бути та сама ситуація", - наголосив правозахисник.

Відповідаючи на запитання про шкоду цього законопроекту для демократичного суспільства, Захаров зазначив: "Так, це буде небезпечно, оскільки підриває підвалини демократії, це неприпустимо. Це повернення до старих радянських статей Кримінального кодексу".

Ба більше, зазначає лідер УГС, "цей законопроект узагалі не потрібен".

Не мені вам розповідати, скільки коштує політична "чорнуха" або "порнуха". Закон потрібен, щоб ви не писали фігню.

— Ярослав Сухий, Партія регіонів

"Достатньо цивільно-правової відповідальності, яка існує нині. Кримінальна відповідальність у цьому випадку взагалі суперечить європейським стандартам. Позбавлення журналіста волі за наклеп - це нонсенс", - зазначив Захаров.

Крім того, він звернув увагу на третю частину статті 145-1 про наклеп ("Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину..."), заявивши, що "вона передбачена для того, щоб порушити кримінальну справу без заяви потерпілого".

"Якщо подивитися на статтю, то її повністю переписано з російського Кримінального кодексу", - підсумував Захаров.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону №11013 про введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп.

Об'єднана опозиція заявила про те, що їх депутати готують подання в Конституційний суд щодо законопроекту про наклеп.

Зазначимо також, юрист, голова партії "Вперед, Україно!" Віктор Мусіяка назвав закон про наклеп поверненням до печерних часів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram