ГоловнаПолітика

Європейський суд може приїхати до Тимошенко

Експерт вважає, що суд може призначити місію, щоб дослідити факти, або викликати Тимошенко у Страсбург.

Європейський суд може приїхати до Тимошенко
Фото: segodnya.ua

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко заявив, що представники Європейського суду з прав людини можуть приїхати в Україну в рамках розгляду справи Юлії Тимошенко.

Про це йдеться в його коментарі щодо перспектив справи Тимошенко в Європейському суді.

У коментарі правозахисника зазначено: "Я не наважуся прогнозувати, вирішить Суд призначити місію в Україну чи вирішить скористатися іншими можливостями дослідження фактів, наприклад, шляхом допиту Юлії Тимошенко та інших причетних осіб у Страсбурзі". "І та, й інша можливість у Суду є, оскільки Суд сам визначає місце, де він буде проводити дослідження доказів", - наголосив Бущенко.

При цьому додав, що "процедуру призначення місії з установлення фактів не до кінця визначено, проте сторони можуть подати клопотання про проведення такої місії або інших заходів зі встановлення фактів, надавши, звісно, певні аргументи, чому вирішення справи не можливе без установлення фактів самим Судом". За його словами, "клопотання сторони в кожному разі збільшує шанси призначення місії з установлення фактів".

Бущенко наголосив, що, відповідно до статті 38 Конвенції, держава зобов'язана надати Суду всі необхідні засоби для ефективного проведення розслідування, в тому числі забезпечити доставку заявника, свідків та інші заходи, якщо цього зажадає Суд. "В українських справах Суд чотири рази проводив процедуру встановлення фактів, і щоразу уряд забезпечував усі необхідні можливості для цього", - повідомив правозахисник.

Бущенко наголосив, що існує "відома презумпція про те, що якщо особа потрапила в руки агентів держави в доброму здоров'ї, а потім у неї виявлено тілесні ушкодження, то на державу лягає тягар доведення того, що державу не може бути визнано відповідальною за ушкодження". "Якщо держава не впоралася з тягарем доведення, вона визнається відповідальною на підставі цієї презумпції", - додав він.

За його словами, існує досить багато ситуацій, коли такої юридичної техніки недостатньо, щоб дійти остаточного висновку, і в такому разі суд вдається до розслідування. "З того, що я знаю про справу Юлії Тимошенко в Європейському суді, таке можливе в рамках розгляду скарги за статтею 3 Конвенції. На жаль, з доступних документів не зрозуміло, чи додано скаргу на обставини заподіяння тілесних ушкоджень у квітні, коли Юлію Тимошенко транспортували до лікарні. Зважаючи на вкрай незрозумілі обставини цього випадку, можна говорити про можливість установлення фактів Європейським судом", - сказав Бущенко.

Як повідомляли, 20 липня Європейський суд з прав людини анонсував публічні слухання за скаргою Юлії Тимошенко стосовно її взяття під варту на 28 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram