ГоловнаСуспільствоЖиття

ЮНЕСКО невдоволене забудовою навколо Києво-Печерської лаври та Софії Київської

Організація може перемістити їх зі списку об'єктів всесвітньої спадщини в перелік об'єктів, що перебувають під загрозою.

ЮНЕСКО невдоволене забудовою навколо Києво-Печерської лаври та Софії Київської
Киево-Печерская Лавра
Фото: www.dimukraine.com/

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, 36-я сесія якого завершилася в п'ятницю, в проекті рішення сесії закликав Україну ввести мораторій на забудову буферних зон навколо Києво-Печерської лаври та Софії Київської.

Про це пише газета "Коммерсант-Украина".

У комітеті зазначили, що, незважаючи на численні вимоги ЮНЕСКО ввести мораторій на забудову буферних зон, зведення багатоповерхівок триває.

"Три висотних будівлі, що будуються в Печерському районі на схилах Дніпра, порушують архітектурно-історичний ландшафт столиці і знаходяться на заповідній території, яка охороняється. Продовження будівництва несе загрозу цілісності об'єкту всесвітньої спадщини", - йдеться в проекті рішення комітету.

У документі наголошується, що українська сторона не надала за запитом ЮНЕСКО детальну інформацію про згадані висотки, більш того, дозволила будівництво нового об'єкта в буферній зоні Софії Київської.

"Мова йде про зведення багатоповерхового елітного житлового комплексу біля стін Софії. Будівництво двоярусного підземного паркінгу призвело до підйому ґрунтових вод, що несе пряму загрозу історичним пам'яткам", - повідомила присутня на засіданні активістка громадського руху "Збережи старий Київ" Ірина Никифорова.

У проекті рішення комітет знову рекомендував Україні запровадити мораторій на будівництво висоток у центрі столиці, змінити проекти будинків, які зводяться, і знизити поверховість до рівня ландшафту. До лютого 2013 року нашу країну зобов'язали надати в ЮНЕСКО детальні плани буферних зон з урахуванням технічних характеристик та переліком існуючих будівель. Крім того, Україні порадили створити колегіальний орган для управління Лаврою та Софією, який би об'єднав представників органів влади, релігійних структур і громадських активістів.

"За відсутності прогресу на 37-й сесії 2013 року буде розглянуто питання про перенесення Києво-Печерської лаври і Софії Київської зі списку об'єктів всесвітньої спадщини в список об'єктів, що перебувають під загрозою", - наголошується в документі.

Крім цього, комітетом розглядалося можливе включення в список об'єктів всесвітньої спадщини Андріївської та Кирилівської церков. "Церкви розглядалися в контексті розширення буферної зони Софії Київської, але в список їх не внесли. Різко проти цього виступила, зокрема, Німеччина, заявивши, що до вирішення питання з виключенням Софії і Лаври зі списку про розширення буферних зон не може бути й мови", - розповіла Никифорова.

Депутат Київради, голова комісії з питань культури і туризму Олександр Бригинець ("БЮТ-Батьківщина") назвав відмову ЮНЕСКО в наданні статусу об'єктів всесвітньої спадщини згаданим церквам "публічним ляпасом київської влади". "Відмова пояснюється недбалим ставленням київської влади до проблеми забудови навколо Софії Київської та Києво-Печерської лаври", - переконаний депутат.

Як повідомив колишній заступник голови Національної комісії у справах ЮНЕСКО Михайло Скуратовський, переміщення об'єктів у "чорний список" буде говорити про те, що Україна не змогла виконати взяті на себе зобов'язання щодо збереження світових культурних надбань, і це негативно позначиться на міжнародному іміджі країни.

Водночас присутній на сесії міністр культури Михайло Кулиняк не вбачає у рішеннях комітету жодних загроз. "Жодного негативного питання на сесії щодо України не пурушувалося і не могло ухвалюватися. Ми дотримуємося усіх вимог комітету, в тому числі і що стосуються забудови буферних зон, а Кирилівську та Андріївську церкви наразі взагалі не повинні були включати в список", - заявив виданню міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram