ГоловнаПолітика

Депутати спробують ухвалити законопроект про податок на розкіш

До порядку денного на четвер внесено 4 таких документи.

Депутати спробують ухвалити законопроект про податок на розкіш
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав серйозно підготувати зміни до Податкового кодексу України, що стосуються оподаткування багатства і предметів розкоші.

На погоджувальній раді керівників комітетів і фракцій Верховної Ради спікер нагадав, що в плані роботи на четвер до порядку денного внесено 4 таких законопроекти.

"Комітет розглянув це питання і думки розділилися. На засіданні в четвер або ухвалимо якийсь за основу, або треба створити робочу групу, яка б серйозно відпрацювала це питання не під вибори, а для країни", - сказав Литвин під час погоджувальної ради в понеділок.

Як повідомляли, Верховна Рада зареєструвала 5 червня законопроект Кабінету міністрів "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства і предметів розкоші" (№10588), яким уряд має намір залучити до державного бюджету 2013 року 500 млн грн.

Згідно з документом, сплачувати податок у розмірі 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м площі (зараз близько 20 грн) пропонується за квартири загальною площею понад 200 кв. м, дачні будинки та котеджі загальною площею понад 500 кв. м і об'єкти житлової нерухомості у власності одного платника податків понад 600 кв. м.

Крім того, Кабмін ініціює стягнення 40% податку від вартості придбаних в Україні або за кордоном легкових автомобілів об'ємом понад 3990 куб. см, мотоциклів об'ємом понад 995 куб. см, судів (в т.ч. яхт) з двигуном потужністю понад 75 кВт, літаків і вертольотів.

Коштовності, годинники, мобільні телефони дорожче за 50 мінімальних зарплат (МЗ), зброя дорожче за 20 мз, хутряні вироби дорожче від 40 мз і предмети мистецтва та антикваріату дорожче за 50 мз передбачається оподатковувати за ставкою 10% від вартості під час купівлі або ввезенні.

Документ відносить до податкових агентів суб'єкти господарювання, які здійснюють продаж таких об'єктів.

У парламенті зареєстровано ще 3 аналогічних законопроекти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram