ГоловнаСвіт

ЄС готовий переглянути відносини з Грецією

Переговори почнуться після створення уряду.

ЄС готовий переглянути відносини з Грецією

Міжнародні кредитори і Греція переглянуть програму фінансової допомоги Афінам у зв'язку з тим, що оригінальний варіант програми застарів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого чиновника єврозони.

У лютому Греція отримала другий кредит від ЄС у розмірі 130 мільярдів євро. Але загальні вибори в травні і червні затримали реалізацію умов надання фінансової допомоги.

США, найбільший член МВФ, заявили, що підтримують перегляд програми з порятунку Греції, але канцлер Німеччини Анґела Меркель сказала, що послаблення з боку міжнародних кредиторів неприйнятні.

"Будь-хто, хто скаже, що ми не повинні і не можемо переглянути меморандум про взаєморозуміння марить, тому що він або вона має розуміти, що вся програма, весь процес почався задовго до перших виборів у Греції. Оскільки економічна ситуація змінилася, ситуація з податковими надходженнями змінилася, ритм реалізації етапів (порятунку) змінився, ритм приватизації змінився - якщо ми не змінимо меморандум - (план порятунку) не спрацює... Тому ми повинні сісти за стіл з нашими грецькими колегами і сказати: ... це те, де ми повинні бути в липні, і це, де ми знаходимося в липні, і є дельта ("трійка"). Давайте з'ясуємо, що таке дельта і як з нею боротися - це і є новий меморандум про взаєморозуміння", - сказав чиновник.

За словами чиновника, "трійка", що складається з представників МВФ, Європейського центрального банку та Європейської комісії, приїде до Греції для підготовки до перегляду програми порятунку відразу після створення нового уряду.

"Ні для кого не секрет, цілком логічно, що у зв'язку з відсутністю (у Греції) функціонуючого уряду, який може ухвалити необхідні рішення, відбулися значні затримки. Відповідно, він (уряд) має брати участь в обговореннях щодо меморандуму про взаєморозуміння та повернути його на рівний кіль", - підкреслив чиновник і додав, що "трійка" доповість про свої висновки міністрам фінансів єврозони, які вирішать, як "рухатися вперед", і продовжить переговори з Грецією.

"Як тільки ми досягнемо задовільних результатів, буде підписано новий меморандум про взаєморозуміння, який буде містити, як звичайно, необхідні етапи та розклад виплат, залежно від висновків ("трійки")", - сказав чиновник.

Чиновник зазначив, що будь-який перегляд умов порятунку, як і раніше, зберігає основні цілі програми, прийнятний рівень заборгованості і реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram