ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада вирішила поекспериментувати над IT-галуззю

"Айтішникам" обіцяють 10 років сприятливих умов.

Рада вирішила поекспериментувати над IT-галуззю
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила закон про 10-річний експеримент зі створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції.

Відповідно до ухваленого законопроекту № 8267-д, експеримент триватиме з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2022 року.

На період його проведення для юросіб-учасників встановлюють спеціальні ставки загальнообов'язкових платежів. Зокрема, податок на прибуток встановлено в розмірі 16% від бази оподаткування; єдиний внесок на загальнообов'язкове соціальне страхування - 36,76% суми, що дорівнює двом мінімальним зарплатам, помноженим на кількість найманих працівників; єдиний внесок для працівників-учасників експерименту - 3,6% суми, що дорівнює двом мінімальним зарплатам; податок на доходи фізичних осіб - 10%.

Річний обсяг послуг вітчизняного IT-ринку становить 12 млрд грн, з яких 80% спрямовані на внутрішній ринок, а темпи приросту становлять 30-40% на рік. Яка ще галузь української економіки може похвалитися такими темпами?

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Інші обов'язкові платежі сплачують учасники експерименту відповідно до законодавства України.

Відповідно до законопроекту, знижені податки дозволять вивести з тіні індустрію програмної продукції, що призведе до суттєвого збільшення надходжень до бюджету, Пенсійного й інших цільових соціальних фондів.

На основі проведених розрахунків прогнозні показники учасників економічного експерименту виглядають так: прогноз збільшення надходжень із податку на доходи фізичних осіб у першому році реалізації експерименту становитиме більш ніж 120 млн грн і більш ніж 761 млн грн за весь період реалізації експерименту.

Прогноз збільшення надходжень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в першому році реалізації експерименту становитиме більш ніж 34 млн грн і близько 280 млн грн за весь період реалізації експерименту.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров хоче зробити IT-галузь локомотивом економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram