Тенденція до підвищення температури повітря в Україні призводить до того, що виникає імовірність отримання двох врожаїв на рік.
"Підвищення середньомісячної температури означає, що в Україні більше накопичується ефективного тепла. Кожна культура, для того, щоб створити урожай, вимагає певної кількості ефективного тепла, яке перевищує або відповідає його біологічним потребам. У зв'язку з підвищенням температур у липні-серпні накопичується більше ефективного тепла, тобто існує імовірність отримання двох урожаїв. Ми говоримо про овочеві культури", - заявила УНН начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.
Вона зазначила, що це, зокрема, стосується картоплі.
"Вегетаційний період цієї культури скоротився майже на місяць, це від посадки до збирання. У зв'язку з тим, що такі високі температури, картопля дозріває практично на всій території Україні на місяць раніше. Раніше садять, раніше збирають і з'являється можливість повторної посадки", - зазначила вона.
Щодо пшениці Адаменко сказала, що озимі мають найтриваліший вегетаційний період і залишаються найбільш врожайними серед зернових колосових. Але два врожаї озимої на рік зібрати неможливо, тому що вона повинна пережити зиму. А для ярої пшениці український клімат не дуже підходящий.
"У зв'язку з тим, що ми дуже швидко переходимо із зими в літо, і ці температурні умови, - вони для неї не сприятливі. Ця культура більш помірного клімату, більш російська культура", - резюмувала вона.
Нагадаємо, в 2011 році врожай картоплі становив понад 24 млн тонн.