ГоловнаЕкономікаДержава

Три морські порти Одещини готують до експорту зерна

Для заходу та виходу суден формуватимуть караван.

Три морські порти Одещини готують до експорту зерна
Фото: kmu.gov.ua

Морські порти “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний” в Одеській області готують для експорту українського зерна.

Про це повідомили у Міністерстві інфраструктури України.

“У зв’язку з підписанням 22 липня 2022 року Ініціативи щодо експорту зерна та пов’язаних харчових продуктів морським шляхом, здійснюється відповідна підготовка портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний” до відновлення роботи”, – йдеться у повідомленні.

Для заходу та виходу суден формуватимуть караван, який буде супроводжувати судно-лідер.

“З метою складання планів формування караванів просимо надавати заявки на включення суден на електронну пошту [email protected]”, – зазначили у міністерстві.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі представники України підписали з Туреччиною і генсеком ООН Антоніу Гутеррешем угоду про відновлення експорту зерна, яке було заблоковане армією окупантів в чорноморських портах. 

Угода України укладена саме з Туреччиною і ООН, не з Росією. Росія в особі міністра оборони Шойгу зі свого боку підписала аналогічний договір. Російська сторона ставила підпис першою. Угода передбачає, що контроль за портами "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний" повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде. 

23 липня ворог атакував Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу "Калібр". Дві ракети збито силами ППО, дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що Україна продовжить підготовку до запуску експорту аграрної продукції через Чорне море попри сьогоднішній ракетний удар по Одеському порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram