ГоловнаЕкономікаДержава

Херсонський морський порт перейшов у концесію

Загальна сума інвестицій у порт – 320 млн грн.

Херсонський морський порт перейшов у концесію
Фото: seaport.kherson.ua

Міністерство інфраструктури, "Адміністрація морських портів, "Рисоіл-Херсон" і "Херсонський порт" 23 грудня підписали акти про передачу в концесію на 30 років майна ДП "Херсонський морський торговельний порт"

Загальна сума інвестицій у порт – 320 млн грн, повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

"Херсонський порт буде модернізовано, що значно підвищить його ефективність. Йдеться про принаймні 216 млн грн інвестицій у порт у найближчі 3,5 року та щонайменше 18 млн грн для інфраструктури Херсону. Зокрема, у планах – співфінансування капремонту доріг на шляху до порту та нового майданчика для вантажівок поза межами міста", – розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, капітальні інвестиції допоможуть реалізувати потенціал для розвитку перевезень внутрішніми водними шляхами, адже порт знаходиться у дельті Дніпра. Однією з умов концесійного договору є збільшення до 80% частки вантажів, що прямують до порту внутрішнім водним та залізничним транспортом.Засновниками ТОВ "Херсонський порт" опосередковано виступають компанії груп Risoil та Georgian Industrial Group. Договір стосовно передачі в концесію майна ДП "Херсонський морський торговельний порт" було підписано у червні 2020 року.

Нагадаємо, 1 грудня 2021 року Мінінфраструктури передало в концесію на 35 років перший порт. З 2 грудня портом "Ольвія" почало керувати QTerminals. Гарантовані інвестиції становлять 3,4 млрд грн.

Концесія – форма державно-приватного партнерства, в рамках якого інвестор на платній основі отримує право на будівництво об'єкта або управління ним. Операційний ризик перекладається на інвестора, йому не гарантується окупність інвестицій або витрат. Дохід від користування йде інвестору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram