ГоловнаЕкономікаБізнес

Шмигаль: вугілля з Казахстану будуть доставляти морем

"Залізничне сполучення заблоковане, але перший корабель будуть відправляти цими днями".

Шмигаль: вугілля з Казахстану будуть доставляти морем
Фото: depositphotos.com

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що вугілля з Казахстану будуть доставляти в Україну морем, тому що маршрут залізницею зараз заблокований.

Про це глава уряду сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода", коментуючи заяву керівника енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса про те, що Росія заблокувала транзит енергетичного вугілля з Казахстану в Україну.

"Вугілля з Казахстану через Тамань, через порт виходить і буде спрямовуватися в Україну. Тобто залізничне сполучення дійсно заблоковане, але морським транспортом, є інформація, перший корабель будуть відправляти цими днями", - пояснив Шмигаль.

Він пообіцяв, що віялових відключень електроенергії через дефіцит вугілля не буде.

За словами Шмигаля, вугілля зараз мало в усьому світі, бо його видобування не встигає за відновленням економіки. "Вугілля сьогодні мало в усьому світі, не лише в Україні. За нього йде боротьба. І літом ніхто не міг передбачити цієї кризи, з якою сьогодні зіткнувся світ", - сказав він.

Втім, Шмигаль підкреслив, що саме за проблеми з вугіллям у вересні звільнили Олексія Куракова, профільного заступника міністра енергетики.

Нагадаємо, що у листопаді в Міненерго запаси вугілля на складах теплових електростанцій в Україні опустилися нижче 0,5 млн тонн.

На проблеми з паливом був змушений реагувати навіть президент Володимир Зеленський. У своєму зверненні 15 листопада він заявив, що до України прямує сім човнів з вугіллям. Як виявилось пізніше, всі ці човни замовила ДТЕК Ріната Ахметова.

Міністерство енергетики запевняє, що незважаючи на відставання від графіка накопичення вугілля на складах ТЕС, об’єднана енергетична система України працює стабільно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram