ГоловнаЕкономікаДержава

​Рада зменшила "зелені" тарифи

Тариф зменшується на 15% для СЕС і 7,5% для вітряків.

​Рада зменшила "зелені" тарифи
Сонячну електростанція на Закарпатті
Фото: Закарпатті будують грандіозну сонячну електростанцію

Верховна Рада у вівторок прийняла законопроєкт, яким зменшуються так звані "зелені" тарифи на виробництво електрики з альтернативних джерел енергії.

Законопроєкт №3658 було прийнято у другому читанні та в цілому голосами 288 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає зменшення тарифу на 15% для сонячних електростанцій з потужністю понад 1 МВт і на 7,5% для вітрових станцій з потужністю окремих турбін понад 2 МВт. Це стосується станцій, введених в експлуатацію в період з 1 липня 2015 року по 31 грудня 2019 року.

Для СЕС і ВЕС, які введені в експлуатацію з початку 2020 року, тариф зменшується на 2,5%.

Для станцій, які були введені в експлуатацію до липня 2015 року, тариф може бути зменшено до 52%. Для цього вводиться спеціальний тарифний ліміт.

Депутати не міняли термінів "зеленого" тарифу. Як і раніше, він буде діяти до кінця 2029 року.

Зараз "зелений" тариф становить 9,2 - 46 євроцентів/кВт-год залежно від типу енергооб’єкта і дати введення його в експлуатацію.

У рамках законопроєкту також запроваджено окремі умови для підприємств "зеленої" електрометалургії. Згідно з цими правками, для сталеплавильних підприємств, які здійснюють викиди до 250 кг вуглекислого газу на 1 тонну сталевої продукції, буде застосовуватися тариф на передачу, який не буде враховувати витрати НЕК "Укренерго" на виплати за "зеленим" тарифом.

Нагадаємо, що цей законопроєкт став результатом меморандуму, який уряд підписав з профільними асоціаціями.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації "зелених" тарифів, що передбачає їх зменшення. Зі свого боку українська влада бере зобов’язання вживати всіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП "Гарантований покупець" і для погашення наявної заборгованості (близько 17 млрд гривень) перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації.

Також українська влада зобов'язалася визначити і затвердити річні квоти підтримки "зеленої" енергетики та забезпечити проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram