ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк знизив облікову ставку з 10% до 8%

Інфляція в Україні є нижчою, ніж очікувалося.

Нацбанк знизив облікову ставку з 10% до 8%
Фото: flick НБУ

Національний банк вирішив із 23 квітня знизити облікову ставку ще на два пункти – з 10% річних до 8%.

Про це на брифінгу в четвер розповів глава Нацбанку Яків Смолій.

"Правління Національного банку вирішило знизити облікову ставку до 8%. Продовження пом'якшення монетарної політики має на меті подальшу підтримку економіки в умовах пандемії та карантинних заходів", – сказав він.

Різке зниження облікової ставки пов'язано з тим, що інфляція в Україні є нижчою, ніж очікувалося.

Зростання споживчих цін у березні стримувалося трьома чинниками: обвалом цін на енергоносії на світових ринках, залишковими ефектами від торішнього зміцнення гривні та збільшенням пропозиції сирих харчових продуктів.

За попередніми даними, у квітні інфляція теж буде низькою, а за підсумками року залишиться в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п.п.

Національний банк повідомив, що планує знизити облікову ставку до 7% протягом року, але це залежить від ходу переговорів зі МВФ, розвитку ситуації з коронавірусом і темпів згортання карантинних заходів. Також НБУ буде враховувати антикризові заходи урядів і центральних банків інших країн.

Національний банк не виключає можливості й більшого пом'якшення монетарної політики цього року, якщо скорочення споживчого попиту через карантин і ослаблення ділової активності дужче, ніж очікується, впливатимуть на інфляцію в бік її зниження.

Нагадаємо, що облікова ставка НБУ – це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ, це базовий індикатор для оцінки вартості коштів.

На початку 2019 року вона була на рівні 18%, а на початку 2020 року – 13,5%. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram