ГоловнаЕкономікаБізнес

Основний покупець українського цукру припинив його імпорт

Це може бути відповіддю на плани обмежити імпорт узбецьких Chevrolet і Ravon.

Основний покупець українського цукру припинив його імпорт
Сахарный завод
Фото: ubr.ua

Узбекистан припинив прийом українського цукру, відповівши таким чином на антисубсидіарне розслідування, яке Україна почала стосовно імпорту легкових автомобілів з Узбекистану.

Про припинення імпорту українського цукру повідомили в профільній асоціації "Укрцукор".

За даними асоціації, така ситуація склалася у зв'язку із забороною приймати вантажі з України.

"З урахуванням того, що останні півроку основним імпортером вітчизняного цукру був саме Узбекистан, ми можемо сказати, що втрачаємо основний ринок збуту", - заявила керівник аналітичного відділу "Укрцукру" Руслана Бутило.

У 2017-2018 маркетинговому році Україна поставила на зовнішні ринки 560,4 тисячі тонн цукру. Узбекистан імпортував 209,9 тисячі тонн з цього обсягу.

Нагадаємо, 3 жовтня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України розпочала антисубсидіарне розслідування щодо імпорту легкових автомобілів з Узбекистану. Упродовж 2015-2017 років обсяг імпорту легкових автомобілів з Узбекистану зріс на 760,7%, тобто майже вдев'ятеро. В "Укравтопромі" таке зростання пов'язують з тим, що узбецькі автовиробники могли отримувати субсидії від державних органів Узбекистану і користуватися окремими пільгами.

На початку листопада Узбекистан назвав це "відвертим протекціонізмом" і пообіцяв відповісти. Так, депутат Олій Мажліса Расул Кушербаєв запропонував обмежити імпорт цукру.

"За експертними оцінками, на багатьох національних ринках цукру в поточному році очікується профіцит. Серед країн-виробників іде активна боротьба за отримання доступу на зовнішні ринки. Одним із таких перспективних напрямків є Узбекистан", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram