ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" відмовив Рахунковій палаті у проведенні аудиту

Компанія визнала вимогу палати про перевірку незаконною.

"Нафтогаз" відмовив Рахунковій палаті у проведенні аудиту
Фото: zn.ua

Глава Рахункової палати Валерій Пацкан на засіданні Кабінету міністрів поскаржився, що "Нафтогаз" відмовив палаті у проведенні аудиту. У "Нафтогазі" у відповідь заявили, що у Рахункової палати немає таких повноважень.

"Рахункова палата почала аудит компанії "Нафтогаз", де палата не була допущена до перевірки. Стаття 8 закону про Рахункову палату каже, що всі члени палати повинні мати доступ до усіх баз, створених з державного бюджету", - заявив членам уряду Пацкан.

"Я особисто розмовляв з [главою правління "Нафтогазу" Андрієм] Коболєвим, нас запевнили, що юристи відпрацюють процедуру, як це повинно бути. Після того, як наші юристи відпрацювали, нам відмовили у проведенні перевірки. Ми відповідно відреагували, склали акт на начальника юридичного департаменту. На сьогодні у нас відбувається завершення контрольного заходу", - підкреслив він.

Своєю чергою прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що він уже підписав лист палати і якщо буде потрібно окреме розпорядження уряду для розкриття інформації компанії, то це буде зроблено.

Пізніше прес-служба "Нафтогазу" повідомила, що перевіряти компанію уповноважені Державна аудиторська служба (ревізори) і Державна фіскальна служба (податкова).

Зараз проводиться планова перевірка Держаудитслужби за період з 1 квітня 2017 року по 30 вересня 2018 року. Також тривають дві перевірки Фіскальної служби - планова (з 1 січня 2015 по 30 червня 2018 року) і позапланова (за березень 2018 року).

"У свою чергу Рахункова палата не має законних підстав вимагати проведення на об'єктах "Нафтогазу" аудиту ефективності стану планування та своєчасності надходження дивідендів до державного бюджету. Вимога про проведення такого аудиту надійшла від Рахункової палати у компанію на початку жовтня", - наголошується у повідомленні.

Компанія вважає, що відповідно до закону "Про Рахункову палату", "Нафтогаз" не відноситься до переліку об'єктів, щодо яких Рахункова палата може призначити аудит ефективності.

"З огляду на ст. 19 Конституції України, згідно з якою "ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством", а також те, що органи державної влади зобов'язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, які передбачені Конституцією та законами України, "Нафтогаз" вважає вимогу Рахункової палати про проведення аудиту такою, що не відповідає законодавству", - заявили в компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram