ГоловнаЕкономікаДержава

Заступник голови Нацбанку: з п'ятниці курс гривні зміцнюється

"Бізнес і банки задовольнили свої потреби у валюті, і відкладеного попиту поки що немає".

Заступник голови Нацбанку: з п'ятниці курс гривні зміцнюється
Фото: Сергей Нужненко

У Національному банку України з другої половини п'ятниці спостерігають тренд на зміцнення курсу гривні.

Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб, передає FinClub.

"Зараз немає фундаментальних причин для знецінення гривні. Зміцнення курсу гривні, яке спостерігається з другої половини п'ятниці після періоду її знецінення, свідчить саме про це", - сказав він.

У Нацбанку наголошують, що навіть у період девальваційного тиску на курс гривні пропозиції валюти на міжбанку залишалося значним завдяки високим цінам на товари українського експорту (метали і зернові) та зростанню обсягів експорту.

"З другої половини дня п'ятниці курс зміцнюється. Офіційний курс гривні зміцнився з 27,9 до 27,7 грн за долар США. Зокрема, зміцненню гривні сприяє той факт, що підприємства продають валюту у зв'язку з періодом податкових платежів. Крім того, можна казати, що за попередні тижні бізнес і банки задовольнили свої потреби у валюті, і відкладеного попиту поки що немає", - наголосив Сологуб.

Але це зміцнення спостерігалося вчора. Сьогодні на міжбанку оперативний курс показував знову ослаблення гривні, правда всього на 1 копійку.

"Пропозиція валюти на ринку знову перевищила попит, і це навіть дало змогу Національному банку в понеділок викупити надлишок пропозиції валюти в обсязі приблизно $ 17 млн для поповнення міжнародних резервів", - додав Сологуб.

Нагадаємо, зниження курсу гривні спостерігається із середини липня. Місяць тому курс долара в Україні був у районі 26,2 грн/дол. У перших числах серпня він перевищив позначку 27,0 грн/дол.

У п'ятницю, 17 серпня, курс на міжбанку наблизився до позначки 28 гривень за долар. Нацбанк повідомив, що з 30 липня провів інтервенції на міжбанку на $ 526,6 млн і готовий до подальших вливань, щоб не допустити різких стрибків курсу.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram