ГоловнаЕкономікаДержава

"Київспецтранс" уперше за багато років закінчив 2017-й з прибутком", - Грущинський

Підприємство почало працювати "в режимі розвитку, а не виживання".

"Київспецтранс" уперше за багато років закінчив 2017-й з прибутком", - Грущинський
Фото: nv.ua

Уперше за багато років ПАТ "Київспецтранс", яке забезпечує вивезення сміття з більшої частини Києва, почало працювати в режимі розвитку, а не виживання. Про це в інтерв'ю сайту "Новий час" розповів голова правління підприємства "Київспецтранс" Андрій Грущинський.

"Коли я почав працювати на підприємстві, то зіткнувся з великою податковою заборгованістю, що склалася за кілька років. Плюс чималі штрафи, пеня, значний ризик арешту рахунків і зупинки роботи. До того ж, сміття на полігоні не складували відповідно до технології, а хаотично скидали на майже вертикальних схилах. Це значно збільшувало ризик пожежі через самозаймання відходів. Ми тоді переконали столичних чиновників, отримали фінансування і «підтягнули» полігон до задовільного стану. За результатами 2017 року, вперше за всі роки діяльності, підприємство отримало нехай невеликий, але прибуток. Ми оновили парк сміттєвозів, контейнерів і відтоді продовжуємо це робити регулярно. Поступово почали оптимізувати бізнес-процеси для зменшення витрат і підвищення рентабельності", - розповів він.

Нагадаємо, раніше на загальних зборах акціонерів ПАТ "Київспецтранс" було прийнято рішення направити в КМДА лист з пропозицією про необхідність розробки проекту будівництва сміттєпереробного заводу з потужностями не менш ніж 450 тис. тонн на рік. Будівництво заводу дасть можливість вирішити проблему захоронення сміття. Так, 1 жовтня 2018 року, відповідно до рішення Київради, 5-й полігон у Підгірцях має бути закритий і законсервований. Полігон у Підгірцях, куди звозять більшу частину сміття з Києва, вже не перший рік переповнений. Проблемний полігон удвічі більший за львівські Грибовичі, тож проблеми столиця може теж мати набагато серйозніші.

В інтерв'ю Андрій Грущинський заявив, що на сьогодні 5-й полігон працює в штатному режимі. Ніяких аварій, виходу з ладу насосного обладнання або інших надзвичайних ситуацій немає. "Спільно з депутатами Ходосіївської сільської ради ми нещодавно провели обстеження полігону. Склали відповідний акт, в якому зазначено: "Перевіркою було зафіксовано незначний витік фільтрату в навколишнє середовище в зв'язку з тим, що з ладу вийшло обладнання для перекачування (насос)". Частина фільтрату перелилася не за межі полігону, а в передбачений для таких випадків обвідний канал. Витоку фільтрату з території полігону немає", - пояснив він.

У вересні минулого року Андрій Грущинський переїхав жити в Підгірці. Як каже, для того, щоб краще зрозуміти проблеми, які створює полігон для навколишнього середовища і місцевої громади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram