ГоловнаЕкономікаДержава

Федерація роботодавців звернулася до керівництва "Укрзалізниці" з приводу чергового підвищення тарифів

ФРУ занепокоєна ситуацією, що склалася з розрахунком плати за перевезення у вагонах "Укрзалізниці".

Федерація роботодавців звернулася до керівництва "Укрзалізниці" з приводу чергового підвищення тарифів
Фото: agroinsider.com.ua

З 31 жовтня минулого року реальне зростання тарифів на вантажні залізничні перевезення сягнуло 40%. Про це йдеться у зверненні Федерації роботодавців України до керівництва "Укрзалізниці", розміщеному на порталі організації.

19 лютого 2018 року було змінено процедуру визначення плати за використання власних вагонів "Укрзалізниці", що призвело до збільшення витрат вантажоперевізників на 6,5 млрд грн на рік. З 28 липня 2018 року підвищилися ставки плати за використання власних вагонів "Укрзалізниці". Це збільшило витрати вантажоперевізників ще орієнтовно на 1 млрд грн на рік.

Окрім цього, 28 липня 2018 року введено так званий коефіцієнт "Тдод", що передбачає збільшення вартості розрахунку на використання вагонів "Укрзалізниці" на одну додаткову добу, яка дається на операції, що пов'язані з відправленням і прибуттям, винятково тільки вантажу. Введення "Тдод" у кількості лише 1 доби збільшує вартість використання вагонів "Укрзалізниці" ще орієнтовно на 1,2 млрд грн на рік. Але з 28 липня для розрахунку плати за перевезення у вагонах "Укрзалізниці" коефіцієнт "Тдод" застосовується як для вантажного, так і для порожнього рейсу. Тобто плюс дві доби, що збільшило витрати вантажоперевізників орієнтовно ще на 1,2 млрд грн на рік.

Таким чином, враховуючи індексацію залізничного тарифу на 15%, менш ніж за останні 10 місяців витрати вантажоперевізників збільшилися на 40%, йдеться у зверненні ФРУ.

У Федерації роботодавців переконані, що це може негативно вплинути на конкурентоспроможність промислового сектору України.

"З огляду на сказане, Федерація роботодавців України звертається з проханням застосовувати коефіцієнт «Тдод» тільки за використання вагона під час перевезення вантажу (без задвоєння), коли витрачається час на оформлення документів під час прийому вантажу та його відправлення. Тобто використовувати в коефіцієнті «Тдод» тільки одну добу", - зазначено в листі Федерації роботодавців до керівництва "Укрзалізниці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram