ГоловнаЕкономікаДержава

Рівень тіньової економіки України знизився до найнижчого рівня за останні роки

Скорочення фіксують усі методи оцінювання.

Рівень тіньової економіки України за підсумками 2017 року знизився до 31% ВВП, зменшившись на 4 процентні пункти (п.п.) порівняно з показником за 12 місяців 2016 року. Це найнижчий рівень за останні роки, згідно з даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Усі чотири методи, з використанням яких здійснюється інтегральна оцінка рівня тіньової економіки, показали зменшення рівня тіньової економіки порівняно з аналогічним періодом 2016 року.

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно показав метод "витрати населення - роздрібний товарообіг", згідно з яким тіньова економіка становить 47% ВВП. Однак цей показник на 4 п.п. нижчий від аналогічних розрахунків за дев'ять місяців 2016 року.

Електричний і монетарний методи показали скорочення на 3 п.п., до 28% і 24% відповідно, метод збитковості підприємств - на 2 п.п., до 20% ВВП.

Детінізація економіки відбулася за рахунок збереження відносної макрофінансової стабільності в умовах політики розширення внутрішнього попиту і диверсифікації ринків збуту продукції українських виробників. Це, зокрема, призвело до зниження інвестиційних ризиків. Крім того, МЕРТ вказує на збереження високого рівня ділової активності бізнесу в умовах поліпшення очікування і "рівня сприйняття українських реформ у світі".

При цьому динаміка детінізації стримується невирішеними проблемами, такими як низька довіра до інститутів влади, сильні виклики фінансовій стабільності України, а також наявність непідконтрольних територій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram