ГоловнаЕкономікаФінанси

Верховна Рада прийняла закон "Про валюту"

Нацбанку знадобиться приблизно півроку для узгодження всіх нормативних актів.

Верховна Рада прийняла закон "Про валюту"
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла закон про валюту. За ухвалення в другому читанні законопроекту №8152, зареєстрованого в Раді 19 березня, проголосували 228 депутатів при мінімально необхідних 226.

Згідно з текстом документа, валютне регулювання в Україні ґрунтується на таких принципах: гнучкий валютний курс; незалежність Національного банку у формуванні та реалізації валютної і монетарної політики; пріоритет ринкових інструментів валютного регулювання над адміністративними; свобода здійснення валютних операцій; забезпечення стабільності фінансової системи і рівноваги платіжного балансу України.

Валютні операції здійснюються без обмежень, окрім випадків введення Національним банком, відповідно до цього закону, заходів захисту. У сфері здійснення валютних операцій нерезиденти мають усі права, надані резидентам України.

Єдиним законним платіжним засобом в Україні є гривня, вона приймається всіма фізичними та юридичними особами без обмежень на всій території України для проведення розрахунків і переказів. Порядок проведення розрахунків у валютних операціях, які здійснюються в іноземній валюті та банківських металах, визначається Національним банком.

Згідно із ст. 6 законопроекту, торгівля валютними цінностями здійснюється на міжбанківському валютному ринку України.

Транскордонний переказ валютних цінностей здійснюється без обмежень виключно через уповноважені установи відповідно до порядку, встановленого Національним банком України.

Зазначають, що транскордонне переміщення фізичними особами валютних цінностей на суму, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, підпадає під письмове декларування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Порядок транскордонного переміщення валютних цінностей уповноваженими установами і суб'єктами валютних операцій визначається Національним банком.

Нагадаємо, Національному банку необхідно півроку перехідного періоду для узгодження нормативних актів після прийняття закону про валюту. 9 серпня 2017 року Національний банк оприлюднив законопроект "Про валюту" з власними пропозиціями щодо введення нової моделі валютного регулювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram