ГоловнаЕкономікаФінанси

Законопроекти про створення Бюро фінбезпеки необхідно доопрацювати, - Рада бізнес-обмудсмена

Зокрема, положення про громадський контроль і існування економічних підрозділів у правоохоронних органах.

Законопроекти про створення Бюро фінбезпеки необхідно доопрацювати, - Рада бізнес-обмудсмена
Алексей Спивак
Фото: Макс Левин

Скарги на правоохоронні органи, а саме податкову міліцію і економічні підрозділи прокуратури, СБУ і Нацполіції посідають друге місце серед усіх отриманих у Раді бізнес-омбудсмена після скарг з податкових питань. Однак законопроекти про створення нового органу фінбезпеки, які внесені на розгляд парламенту, потребують доопрацювання.

Про це заявив Олексій Співак, інспектор Ради бізнес-омбудсмена під час круглого столу, присвяченого темі фінансової поліції, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Ми підтримуємо створення єдиного органу, який протидіятиме економічній злочинності, але при цьому повинні бути враховані всі запобіжні заходи щодо можливого тиску на бізнес. Ми детально проаналізували основний законопроект. Є речі, які вимагають доопрацювання", - висловився Співак.

У Раді бізнес-обмусдмена вважають, що ефективний громадський контроль нового органу фінбезпеки є одним із найважливіших моментів.

"Також важливо, щоб чітко визначили перехідний період і терміни для передачі всіх справ від економічних підрозділів правоохоронних органів та податкової міліції. Паралельне існування декількох органів не можна допустити, тому що на бізнес почнуть тиснути з усіх боків", - сказав Співак.

Окрім цього, на думку Співака, доречно не набирати в новий орган співробітників з досвідом роботи в подібних відомствах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram