ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" оскаржив рішення Стокгольмського суду щодо транзиту через Україну

Росія звинуватила арбітрів у порушеннях під час ухвалення рішення.

"Газпром" оскаржив рішення Стокгольмського суду щодо транзиту через Україну
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" подав апеляцію на рішення Стокгольмського суду за контрактом на транзит газу з "Нафтогазом".

Про це з посиланням на компанію повідомило агентство "ТАСС".

"Газпром" пояснює подачу скарги в Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) "суттєвими процесуальними порушеннями, допущеними арбітрами під час винесення цього рішення".

У своєму клопотанні "Газпром" заперечує і просить про часткове скасування остаточного рішення щодо арбітражного розгляду з "Нафтогазом України" у справі про транзит газу.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 році зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачку передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу в рік. У грудні минулого року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у спорі компаній за контрактом від 2009 року на поставку газу (це рішення також оскаржене "Газпромом"), тож "Нафтогаз" повинен був отримати від російського монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди в 2019 році транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу в рік або платити за недопоставлені обсяги. Якщо транзит через Україну збережеться на рівні 2017 року (близько 94 млрд кубометрів газу), за деякими розрахунками, "Газпром" буде втрачати 450 млн доларів щорічно. У зв'язку з цим голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив: якщо транзит буде менш ніж 110 млрд кубометрів на рік, компанія знову піде в арбітраж і відсудить компенсацію за невиконання контракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram