ГоловнаЕкономікаДержава

Чесний бізнес зацікавлений у будівництві якісних і надійних об'єктів, - Кудрявцев

Наступні заходи в реформуванні галузі - це зміна формату контролю за будівництвом.

Чесний бізнес зацікавлений у будівництві якісних і надійних об'єктів, - Кудрявцев

Для ефективного розвитку будівельна галузь потребує зміни формату контролю за будмайданчиками. Про це повідомив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час зустрічі з головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою і провідними будівельними компаніями регіону, повідомляють "Факты".

Олексій Кудрявцев зазначив, що на законодавчому і практичному рівнях створено умови для розвитку галузі та нарощування обсягів будівництва. Зокрема, впорядковано і спрощено дозвільні процедури, усунено можливості для зловживань декларативним принципом і сповільнено появу нових незаконних будівництв. Важливим напрямком стала і зміна підходів у роботі органів архбудконтролю із суб'єктами містобудування.

Такі комплексні заходи дійсно демонструють позитивну динаміку:

"Сьогодні ситуація дуже істотно змінилася в системі держархбудконтролю. Минулого року ми ввели 84 нові виробництва на території Львівщини. Сьогодні у нас у супроводі 502 різні інвестиційні проекти. Це показує, що люди хочуть і мають можливість розвивати індустрію, виробництво. А виробництво неможливе без якісних змін у сфері будівництва. Ті пропозиції, які Держархбудінспекція ініціює перед урядом і Верховною Радою, для того, щоб урегулювати ситуацію, насправді є позитивним кроком уперед. Окрім того, сьогодні ми маємо професійний склад держархбудконтролю на Львівщині, який готовий до співпраці з бізнесменами", - зазначив Олег Синютка.

За словами Олексія Кудрявцева, наступні заходи в реформуванні галузі - це зміна формату контролю за будівництвом, що має своєчасно надавати забудовникам інформацію про допущені помилки, а державі - інструменти для запобігання неякісному будівництву на ранніх етапах. Чинний порядок не забезпечує виконання цих завдань. При формуванні плану перевірок на рік важко спрогнозувати, на якій стадії перебуває об'єкт - початковій чи заключній. Тому не рідкісні випадки, коли через пізнє виявлення порушень фактично усунути їх на об'єкті неможливо.

"Ми пропонуємо змінити систему держархбудконтролю, заклавши в неї нові принципи взаємодії із суб'єктами містобудівної діяльності. Зокрема, на перше місце потрібно поставити не каральні функції, а консультативну підтримку і партнерську взаємодію з бізнесом. Тобто метою контролю має стати не накладення штрафів у результаті виявлених порушень, а спільна робота їх запобіганню. Реальним кроком у цьому напрямку є відхід від планових перевірок і впровадження поетапного огляду робіт, а також перегляд схеми застосування штрафних санкцій", - зазначив голова Держархбудінспекції.

Чесний бізнес рівноцінно з державою зацікавлений в уникненні порушень і будівництві якісних і надійних об'єктів. Для забудовників наміри зловживати - це шлях до неможливості діяльності: не отримавши свідоцтва про відповідність кожного етапу будівництва, ввести об'єкт в експлуатацію буде неможливо.

Під час перебування на Львівщині голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев разом з головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою також оглянув нові потужності компанії "Оліяр" - одного з провідних виробників рафінованої соняшникової олії в Україні.

"Держархбудінспекція сьогодні змінює формати і стає ближчою до забудовників і інвесторів. Ми робимо все, щоб будувалися такі нові об'єкти, які дають робочі місця і демонструють нашим західним партнерам, що в країні дійсно змінюються підходи і створюються умови для залучення інвестицій", - зазначив Олексій Кудрявцев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram