ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" не погодився з рішенням Стокгольмського арбітражу

Компанія збирається оскаржувати вердикт.

"Газпром" не погодився з рішенням Стокгольмського арбітражу
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" не погодився з рішенням Стокгольмського арбітражу у справі про транзит з "Нафтогазом України".

Про це йдеться в заяві газового холдингу, пише ТАСС.

"Газпром" висловлює незгоду з цим рішенням арбітражу. Раніше ці самі арбітри погодилися з аргументами "Нафтогазу" про різке погіршення стану української економіки, яке спричинило зниження попиту на газ і невиконання зобов'язань "Нафтогазу" з відбору газу. Однак щодо "Газпрому", який посилається на зниження закупівель європейськими клієнтами компанії як на головну причину зменшення транзиту через Україну, на цей аргумент не зважили", - йдеться в заяві.

"Газпром" зазначає, що захищатиме свої права "всіма способами, доступними йому відповідно до чинного законодавства".

Компанія вважає, що з урахуванням підсумків двох розглядів у відносинах "Газпрому" і "Нафтогазу" щодо постачання і транзиту виник істотний дисбаланс, який порушує базові принципи шведського права, яким регулюється контракт.

Нагадаємо, 28 лютого Арбітраж Торгової палати Стокгольма частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" у спорі з "Газпромом" і ухвалив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором (суд визнав, що російська компанія подавала газ для транзиту в Європу в меншому обсязі, ніж це було передбачено договором). Однак з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ "Газпром" повинен буде заплатити $2,56 млрд. Спочатку ж українська компанія вимагала в суді відшкодування $17 млрд.

При цьому суд відхилив вимоги "Нафтогазу" про збільшення тарифу на транзит газу і про зміну контракту з російською стороною відповідно до законодавства України. Суд постановив, що до контракту не застосовні положення європейського або українського антимонопольного законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram