ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" і General Eleсtric підписали контракт вартістю $1 млрд

Американці постачатимуть локомотиви в Україну.

ПАТ "Укрзалізниця" і американська GE Transportation підписали рамкову 15-річну угоду вартістю близько 1 млрд доларів про партнерство в оновленні та модернізації рухомого тягового складу.

Церемонія відбулася в п'ятницю в Києві за участю президента України Петра Порошенка і посла Сполучених Штатів Америки Марі Йованович.

Перший етап контракту передбачає постачання наприкінці 2018 року і в першому кварталі 2019 роки 30 вантажних дизельних локомотивів GE ТЭ33А з рівнем локалізації 10%. Виробництво локомотивів стартує на початку 2018 року в США. Перші постачання заплановано на наступну осінь, пише "Інтерфакс-Україна".

Для постачання перших 30 тепловозів також у п'ятницю було укладено договір купівлі-продажу між GE і державним Укрексімбанком, оцінюваний у $140 млн (з урахуванням ПДВ). Держбанк потім передасть тепловози у фінансовий лізинг "Укрзалізниці". Договір підписано під гарантії Citigroup.

Рамкова угода передбачає, що з часом рівень локалізації буде доведено до 40%, обсяг постачань локомотивів GE вказаної серії Evolution до 2034 року сягне 225. У рамках реалізації угоди в Україні повинні також створити базу для довгострокового технічного обслуговування тепловозів GE і модернізувати 75 локомотивів з наявного парку "Укрзалізниці".

Порошенко під час своєї промови наголосив на надзвичайній важливості цього контракту. "Репутація компанії General Electric - дуже висока. Вона приходить у ті країни, де вона впевнена, що толерантність до корупції нульова. Вона приходить у ті країни, в перспективу і розвиток яких вона вірить. І знак сьогоднішнього нашого контракту - дуже важливий як довіра до України і віра в її майбутнє", - сказав президент.

Згідно з офіційним сайтом GE, корпорація працює в 130 країнах світу.

Нагадаємо, що 21 липня 2016 року General Electric і "Укрзалізниця" уклали Договір про взаєморозуміння, згідно з яким компанії узгодили стратегічне співробітництво в сфері оновлення українського парку тепловозів. З вересня 2016 року по лютий 2017 року в Україні проходила демонстрація вантажного дизельного локомотива TE33А виробництва General Electric.

3 серпня 2017 року "Укрзалізниця" і GE Transportation підписали лист про наміри співпрацювати в модернізації наявних і виготовленні нових дизельних локомотивів. Співпрацювати з компанією General Electric у виробництві і модернізації тепловозів УЗ планує протягом наступних 10 років.

Наприкінці грудня 2017 року перший заступник директора департаменту стратегічного управління і розвитку "Укрзалізниці" Олександр Малахов розповів, що УЗ у 2018 році придбає до 30 тепловозів у General Electric зі складанням на Крюківському вагонобудівному заводі. Передбачається, що до 2021 року рівень локалізації виросте до 40%, а на першому етапі мова буде фактично йти про великовузлове складання на КВБЗ (частку GE Малахов оцінив у 90%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram