ГоловнаЕкономікаФінанси

ГПУ висунула підозри українським банкірам у справі альпійських "транзитних банків"

Чотирьом банкірам обрали запобіжні заходи, ще чотирьох оголосять у розшук.

ГПУ висунула підозри українським банкірам у справі альпійських "транзитних банків"

Генпрокуратура повідомила про підозру чотирьом посадовим особам низки комерційних банків України в привласненні понад 400 млн грн. Суди обрали їм запобіжні заходи, повідомляють на сайті ГПУ.

Ще чотирьом фігурантам кримінального провадження надіслали повідомлення про підозру поштовим зв'язком, їх планують оголосити в розшук у січні 2018 року.

Підозри пред'явлені "за фактом привласнення власниками окремих комерційних банків України понад 400 млн грн з використанням низки банківських установ у державах ЄС".

Ідеться про виведення коштів українськими фінустановами через коррахунки в австрійських Meinl Bank, Winter Bank, ліхтенштейнівському Bank Frick і люксембурзькому EastWest Bank.

Українські банки укладали з цими альпійськими невеликими фінустановами договори і передавали їм у заставу гроші на коррахунках, нараховані відсотки та будь-які майбутні надходження. Під це забезпечення іноземні банки видавали кредити компаніям, пов'язаним із власниками українських банків. Після того, як фіктивні позичальники не розплачувалися за своїми боргами, альпійські банки списували кошти на свою користь.

Усього, за даними Фонду гарантування вкладів, тільки на рахунки австрійського Meinl Bank було виведено 746,5 млн доларів і 59 млн євро.

Йдеться про такі банки-банкрути, як "Таврика", "Південкомбанк", "Автокразбанк", "Міський комерційний банк", "Фінростбанк", "Терра Банк", "Дельта Банк", "Київська Русь", "Вернум Банк" та інші. Також кошти виводив "Приватбанк".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram