ГоловнаЕкономікаДержава

Тарифний покер – Dealer! All-in!

- Чирики! - Что?

 - Четыре чирика!

 - Это называется «каре».

 - Это называется «бабки мои»…

(с) из наблюдений за покерним столом

Фото: oilreview.kiev.ua

Здається мені, що в нашій країні тільки дуже ліниві люди не знають, що скривається за абревіатурою НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг). Бо т.з. «об’єктивні рішення» вітчизняного «незалежного Регулятора» вже в’їлися людям в печінки настільки, що терпіти немає сил…

Так само, мабуть, всім у нашій країні (а особливо північному сусіду) відомо, що атомна генерація України була й досі(!) залишається основою електроенергетики України. За роки війни з РФ українська «атомка» суттєво зміцнила енергетичну незалежність держави: здійснивши реальну диверсифікацію постачання ядерного палива без жодних преференцій; розпочавши будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива; повністю відмовившись від інжинірингових послуг з РФ; продовживши термін експлуатації 4-х енергоблоків - 4 ГВт встановленої потужності для країни. Тільки завдяки генерації АЕС країна більш-менш нормально проходить осінньо-зимові періоди в останні роки. При цьому, частка АЕС в структурі «Енергоринку» постійно знаходиться на рівні 55-62%, а 1 кВт-г «електроенергії АЕС» коштує дешевше, ніж будь яка інша українська електрика, й це попри всі високотехнологічні затрати…

Одначе, ми унікальна країна! У нас тариф для 100% державної генерації, яка за 9 місяців поточного року виробила майже 60% від всієї електроенергії в країні, найнижчий у світі та власне в Україні з-поміж інших видів генерації. Більш того! 9 листопада 2017 р. Нацкомісія знову знизила тариф Енергоатома на відпуск електроенергії на 2,9% - тепер він складає 0,46 грн за кВт-г (без ПДВ), натомість тариф для приватників знову зріс до 1,45 грн за кВт-г. Станом на 1 листопада 2017 р. оптова вартість української електрики складає - 1,37 грн, та є вищою ніж у сусідній Європі. Вітчизняні тарифи на електроенергію для промисловості, бізнесу та бюджетних установ значно вищі ніж в ЄС (Швеція, Норвегія, Данія…), вищі ніж у США та Канаді, та вдвічі вищі ніж в Росії та Казахстані. Нижчі вони тільки у Молдові, бо в цій країні споживають зокрема, й українську електроенергію, яку продає компанія ДТЕК за нижчими ніж в Україні цінами

Як же таке можливо - запитаєте Ви?

Знаючи з ким домовлятись - Легко!

…Value bet від НКРЕКП*

Оптова ціна - важливий фактор тарифу: росте ОРЦ – підвищуються тарифи на електроенергію для всіх категорій споживачів. Найнижчий тариф в світі «по дорозі до пересічного покупця» нівелюється найвищим у світі тарифом для теплової генерації. Фактично Держава, в особі НАЕК «Енергоатом», крос-субсидує (дотує, платить за…) приватного виробника. Хто у нас в країні головний приватний виробник – також всі чудово знають.

Погодьтесь, насправді - це гарний спосіб заробити чималі гроші за рахунок Держави (читай - державної компанії – Ред.). За це, знову ж таки, маємо подякувати «незалежному Регулятору».

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк
Фото: obozrevatel.com
Голова НКРЕКП Дмитро Вовк

Ба більше, в жовтні цього року голова Нацкомісії Дмитро Вовк на своїй сторінці в Facebook заявив, що у 2018 році оптова ринкова ціна буде знову підвищуватись – бо для цього, мовляв, є всі підстави: «попередній прогнозний баланс виробництва електричної енергії…» та все таке…

Давайте розбиратись, як то кажуть «на пальцЯх». Основний фактор, що впливає на ціну - частка виробленої електроенергії на АЕС: з планових 54,2%, у 2017 році, її знизили до планових 52,7% у 2018 році. Отже, загальне виробництво електрики буде менше – тобто буде менше дешевшої електрики, а ціна ОРЦ буде вища. Але! Саме Регулятор своїм рішеннями і своєю тарифною політикою створює додаткові преференції та дає можливість приватним ТЕС заробляти живі гроші завдаючи збитків Державі (читай – державній компанії – Ред.). Тобто, говорячи простими словами, «державний незалежний Регулятор» свідомо завдає збитків Державі. В якій ще державі світу державний Регулятор навмисно формував би збиток державної кампанії за рахунок збиткового тарифу? Ми унікальна країна?!

Рахуємо далі… Прогнозний баланс на 2017 рік передбачав виробництво електроенергії з АЕС на рівні - 54,2% (відповідно була сформована ОРЦ). За півроку 2017 р. Енергоатом перевищив план та замість 54,2%, виробив - 58,4%. Це свідчить про те, що ціна мала би знизитись, чи не так? Ні, вважають в НКРЕКП… Все навпаки – коли дешевої електрики стало більше, Нацкомісія скасувала попередньо встановлене зниження ціни з 1 квітня 2017 р., натомість ще додатково її підвищила - на 1,8% з 1 липня 2017 р. Більш того, оскільки на ринку виявилося більше дешевої електроенергії - з’явились і «вільні гроші», а за правилами ринку - всі «вільні гроші» відходять тепловій генерації. Небагато-немало, а приватники за півроку отримали додатково ще - 3,5 млрд грн.

Хто добре вчився в школі, той мене зрозуміє - арифметичне питання: як при розрахунку можна помилитись - то зрозуміло, а от як при складанні прогнозного балансу енергоринку немалої країни регулюючий орган припускається похибки у майже 5% - ні…

Подібний «фінт вухами» Нацкомісія робить не вперше. Така сама ситуація була в 2016 році: у травні атомні енергоблоки вийшли у запланований ремонт, а Регулятор з 1 липня 2016 р. підвищив ціну - на 10%. А вже у вересні, коли «атомка» працювала в повному об’ємі, ціна знову додатково піднялась - на 10%.

Фото: Наш Репортер

І це не говорячи про відсоткові ставки «вартості капіталу», які у 2017 році також знизились. Не кажучи про дивідендну політику держкомпаній – Держава у 2017 році забирає менше дивідендів, залишаючи компаніям більше коштів для інвестицій. Не кажучи про взаємозв’язок між ціною на електроенергію, тарифами та зарплатами. Останні, як стверджує Дмитро Вовк, мають суттєвий вплив на ціну електроенергії. Однак, тарифи підвищились, а шахтарі як сиділи без зарплатні так і сидять... Не кажучи вже про зовсім незрозумілий зв'язок між природним газом та встановленням ціни на електроенергію.

Upswing для ДТЕК**

А от курс гривні до долара дійсно має вплив, але не той про який постійно торочить Дмитро Вовк: нібито прогнозний курс на 2018 р. становить 30,1 грн за долар, тому й ціна росте. Це суцільна брехня… Не існує жодного нормативного документу, що «прив'язує» тариф до прогнозного курсу долара. Натомість формула «Роттердам +», в якій всі показники розраховуються в доларах, – дійсно впливає на вартість електрики. А «Роттердам +» - ніщо інше як винахід НКРЕКП! Чим не Ultra All Inclusive?!

Але приватна теплова генерація сповідує інші принципи: «чим більше маєш, тим більше хочеться». Біда для України... Отримавши зростання тарифу ТЕС на 100% та заробивши додатково понад 17 млрд грн в минулому році, ДТЕК знову заводить «стару пісню»: «в Україні постає гостре питання – нестача вугілля… тарифи для ТЕС не покривають ціну вугілля…»

Енергоатом завжди купував і купує ядерне паливо за валюту, але у держкомпанії чомусь немає преференцій щодо збільшення «тарифу для АЕС» у відповідності з інфляцією гривні. Чи не вважаєте Ви, що Нацкомісія має бути послідовною в своїх рішеннях і діях та має запропонувати держкомпанії для диверсифікації постачання ядерного палива не менш прибуткову схему ніж для власників ТЕС - «Роттердам +»?

Натомість, маючи колосальну заборгованість з енергоринку (станом на 01.10.2017 р. заборгованість ДП «Енергоринок» перед НАЕК «Енергоатом» складає 12,4 млрд грн.), Енергоатом для здійснення своєї діяльності, на глибоке переконання Нацкомісії, має додатково залучати кредити для покриття касових розривів, обслуговування яких знову ж таки ляже на плечі пересічних громадян-платників податків…

Фото: Олег Гратило

Downstreak для Держави***

13 листопада 2017 р. під час чергового засідання НКРЕКП щодо обговорення тарифів Енергоатома на 2018 рік, представники держкомпанії знову й знову, цілком обґрунтовано просили переглянути тариф на відпуск електроенергії. Надаючи стоси документів та наводячи незаперечні доводи, що нестача обігових коштів для держкомпанії при виконанні всіх видів діяльності – це пряма загроза для безпеки України на всіх(!) рівнях.

При цьому, майстри «розмовного жанру» від ДТЕК не просять у НКРЕКП нічого! Приватники чітко знають, що отримають необхідний тариф «з голосу» і з легкістю захищають вартість вугілля на рівні $110 за тонну, проти минулорічних $68.

А ще Нацкомісіонери дійшли висновку, що держкомпанія, яка за дев’ять місяців 2017 р. отримала чистий збиток у розмірі 473,602 млн грн проти 996,341 млн грн чистого прибутку за аналогічний період 2016 р., все одно має забагато грошей та їй необхідно скоротити всі витрати. Вилучити 56% з програми щодо «нового будівництва» (ЦСВЯП); вилучити 36% коштів з програми «Підвищення безпеки енергоблоків АЕС»; 50% з програми «Продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС», попри те, що у 2018 році три енергоблоки АЕС мають виконати капітальні ремонти, у зв'язку з продовженням терміну експлуатації; 25% коштів вилучається з програми щодо технічного розвитку, реконструкції, модернізації основного і допоміжного обладнання…

Спостерігаючи за таким «державницьким» підходом пильних та непохитних чиновників НКРЕКП особисто я чітко розумію - якщо 50% енергоблоків українських АЕС (потребують продовження ресурсу експлуатації) будуть зупинені, то теплова генерація (читай – Україна), з подачі «незалежних комісіонерів», буде закуповувати вугілля по будь-якій заявленій ціні під гаслом «врятуймо Україну»!

«Збіг обставин? Співпадіння? Не думаю…» Така «системна робота незалежного Регулятора» не просто очевидна – вона, вочевидь, потребує втручання з боку всіх правоохоронних органів країни, а особливо Ради національної безпеки і оборони України, бо НКРЕКП - зона відповідальності президента України.

* Value bet - ставка, яку роблять для отримання максимального прибутку з роздачі

** Upswing - жаргонна назва «смуги везіння» у гравця в покер

*** Downstreak – «смуга невезіння» в покері, коли «карта не заходить», а якщо і заходить, то програє

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram