ГоловнаЕкономікаБізнес

Вартість підключення ХАЕС до європейської енергосистеми оцінили в €243,5 млн

Проект запропонований консорціумом Westinghouse, Polenergia і EDF.

Вартість підключення ХАЕС до європейської енергосистеми оцінили в €243,5 млн
Хмельницкая АЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Проект з підключення другого енергоблоку Хмельницької атомної електростанції до європейської енергосистеми ENTSO-E обійдеться в 243,5 млн євро.

Про це повідомив у фейсбуці перший віце-прем'єр і міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

"Енергетичний міст "Україна-ЄС" може стати першим проектом державно-приватного партнерства (ДПП), який буде втілюватися відповідно до оновленого законодавства про ДПП. Його втілення сприятиме інтеграції енергетичної системи України в європейську енергосистему ENTSO-E і стане можливістю для експорту української атомної електроенергії", - заявив він.

У 2015 році, коли Кабінет Міністрів дозволив запустити пілотний проект "Енергетичний міст Україна-ЄС", повідомляли, що гроші від експорту повинні будуть використовуватися на добудову третього і четвертого енергоблоку ХАЕС.

Кубів розповів, що реалізація проекту буде виконуватися за гроші інвесторів. Місцевий бюджет зможе за рахунок податків і дивідендів отримати 3,5 млн євро, а державний - 2,9 млрд євро.

Проект запропонований консорціумом компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. і EDF Trading Limited.

Рішення про реалізацію проекту "Енергетичний міст "Україна-ЄС" уряд прийняв у червні 2015 року. Для його реалізації, зокрема, необхідно відновити ЛЕП 750 кВ ХАЕС-Жешув (Польща). У зону відповідальності НАЕК "Енергоатом" входить модернізація блоку №2 ХАЕС, його підключення до "Бурштинського острова" і забезпечення резерву власних потреб енергоблоку при роботі на ENTSO-E.

Хмельницька АЕС - розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені в 1987-му і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram