ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк "Таврика" видав кредит 4,3 млрд гривень під заставу картин вартістю 16 млн

Ще одна схема виведення коштів включала акції Київського ювелірного заводу

Банк "Таврика" видав кредит 4,3 млрд гривень під заставу картин вартістю 16 млн
Фото: tvi.ua

Активи з банку "Таврика", який зараз перебуває у стадії ліквідації, виводилися через кредитування під картини, вартість яких була переоцінена в сотні разів.

Про це повідомляють на сайті Фонду гарантування вкладів.

Картини оцінили на суму 5,4 млрд грн, а через рік переоцінили на 9 млрд грн. Вони були передані в забезпечення кредитів пов'язаним особам на загальну суму 4,3 млрд грн. Позика не обслуговувалася, тому Фонд гарантування пішов до суду.

"У рамках судового процесу було здійснено ще одну оцінку творів мистецтва, цього разу вже державною експертною організацією. Її результат - вартість картин оцінено на 16,3 млн грн", - сказано в повідомленні.

ТОВ "Музей сучасного образотворчого мистецтва", який був власником колекції, оголосив про своє банкрутство. В рамках процедури банкрутства картини були продані відповідно до останньої оцінки. В рахунок компенсації за видані більш ніж 4 млрд грн кредитів банк "Таврика" одержав суму в 263 рази менше.

Ще одна схема виведення активів з банку була реалізована за допомогою передачі в заставу акцій Київського ювелірного заводу. Оцінки їх вартості не проводили, натомість щоб підвищити вартість застави, було проведено оцінку Київського ювелірного заводу як бізнесу, хоча в заставу передавалися саме акції підприємства. Позичальниками виступили 14 пов'язаних компаній. Спочатку вони передали в забезпечення за кредитами нерухомість вартістю 1,19 млрд грн. Потім цю заставу замінили на пакет акцій КЮЗ, який також оцінили в 11,9 млрд грн, що в п'ять разів більше їх реальної вартості.

З грудня 2012 року по березень 2013 року 14 компаній-боржників були оголошені банкрутами. При цьому процесом ліквідації цих компаній займався один суддя, хоча в Україні працює автоматичний розподіл справ між суддями.

У 2015 році постановою суду КЮЗ було визнано банкрутом. Фонд оскаржує це рішення.

Нагадаємо, банком "Таврика" і КЮЗ володів бізнесмен Сергій Цюпко, який зараз проживає в Австрії.

Банк "Таврика" луснув ще в грудні 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram